Štrudlijada uprkos koroni

55

„Štrudlijada“ u Dolovu naširoko je poznata svima u Srbiji, ali ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije nije mogla da bude nalik onim koje su održane prethodnih dvadeset godina. „Dolovke“, koje su organizatori manifestacije, su i ove godine ispoštovale tradiciju i na centralnom trgu Dolova svoju poslasticu predstavile meštanima.

Vredne ruke „Dolovki“ ni ove godine nisu mogle da ne umese poslasticu po kojoj su naširoko poznate. Miris štrudle prvog vikenda septembra, 2020. širio se dolovima ovog sela. Ni korona, a ni aktuelna situacija nisu uspeli da ove marljive žene skrenu sa svog puta,  koje one već 21 godinu prate. Ovogodišnja „Štrudlijada“ nije bila u velikom stilu kao prethodnih 20 godina, ali je bila povod da meštani posete štand “Dolovki” i uzmu bar po jedno parče štrudle.

Pripreme za ovu „Štrudlijadu“ trajale su do kasno sinoć, jer je sve moralo da bude pod konac, kako tradicija nalaže. Predsednica Udruženja Dragana Marić, sa ponosom ističe da ove godine slave i jubilej, prošlo je 25 godina od kada su članice u ovom sastavu.  Takođe, brend „Štrudlijade“ je zaštićen žigom, a ove godine je i obnovljen.

Ove godine žene iz Udruženja su štrudle poklonile korisnicima Doma za stara lica. Kažu da su uvek ispunjene lepim emocijama kada mogu makar malo da učine za nekog. 

Nagrade su ove godine izostale, jer nije bilo manifestacija, na kojima bi se „Dolovke“ predstavile. Dok ne bude sve ponovo zaživelo pojedine članice prisećaju se lepih momenata i nagrada.

Volja i ljubav presudni su u svakom poslu, a pogotovu kada je reč o pravljenju raznih đakonija. Malo dovitljivosti, mnogo elana i eto ukusne i zanimljive štrudle. Do sledeće godine, „Dolovke“ su poželel svima dobro zdravlje, a one već sada smišljaju kako će izgledati sledeća „Štrudlijada“.