Predstava “Ana Frank” u okviru trećeg Kaleidoskopa kulture

81

Foto: Ilustracija

NOVI SAD – 47. izdanje Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra, ove godine, usled globalne zdravstvene krize, održava se u svedenijem obimu, i to u okviru trećeg “Kaleidoskopa kulture” u Kineskoj četvrti u Novom Sadu. U ovogodišnjem takmičarskom programu, našle su se tri domaće predstave.
Prve festivalske večeri, 4. septembra, nakon svečanog otvaranja festivala i koncerta poznatog glumca, reditelja, muzičara i pisca, Nikole Pejakovića Kolje, odigrana je predstava “Ana Frank” u režiji Jelene Bogavac i produkciji Šabačkog pozorišta.

Zajedno sa dramaturškinjom Milenom Bogavac, autorski tim je dobro poznatu priču o poznatom simbolu patnje Drugog svetskog rata i prkosnog otpora, devojčici Ani Frank, približila 21. veku, postavljajući pitanje da li smo i šta naučili iz ove surove “Istorijske antibajke za decu i odrasle”, kako stoji u podnaslovu komada.

Druge festivalske večeri odigrana je plesna predstava “Prostor za revoluciju” Bitef dens kompanije iz Beograda, koja kroz analiziranje različitih situacija i stanja, od nekih najobičnijih pa do kompleksnijih, autori i izvođači pokušali su da prikažu borbu protiv konformizma i udubnosti, propitujući mogućnost iz koje je, jednom kada se navikneš, vrlo teško izaći.

Izvor: RTV