Svake subote Novosađane očekuju Dani organskih farmi

68

Foto: Pixabay

Petu godinu zaredom na Ribljoj pijaci održana je manifestacija „Dani organskih farmi”, na kojoj je 13 izlagača Novosađanima, kao i našim gostima, ponudilo domaći ajvar, sokove od paradajza, džemove, med, voće, povrće i druge organske proizvode.

Ljubitelji organske hrane i prirode su juče od 7 do 13 časova imali mogućnost kupovine željenog proizvoda, što će moći raditi na istoj adresi svake naredne subote do 17. oktobra. Manifestaciju organizuje Udruženje organskih proizvođača „Organski sad Novi Sad”, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za privredu.

Predsednica tog udruženja Nada Letić je za „Dnevnik” navela da su svoju ponudu, osim izlagača iz Novog Sada, predstavili i oni iz drugih delova Vojvodine: iz Đurđeva, Zrenjanina, Temerina i drugih okolnih mesta. Ona je istakla da njihovo udruženje okuplja 20 proizvođača organske hrane te da Novi Sad, kada je u pitanju broj proizvođača, prednjači u odnosu na ostale gradove u Srbiji.

– Novi Sad je jedini grad koji subvencioniše organsku proizvodnju – naglasila je Nada Letić, i dodala da su Novosađani u velikoj meri svesni dobrobiti organske privrede te da na na Ribljoj pijaci i inače postoji „Organska ulica” u kojoj ima osam tezgi s organskim proizvodima. – Naša manifestacije se inače održava u Katoličkoj porti, ali zbog epidemiološke situacije tražili smo premeštaj ovde da bismo održali kontinuitet. Glavni cilj nam je da širimo svest među kupcima o vrednosti organskih proizvoda, a isto tako i prema novim potencijalnim proizvođačima.

Nada Letić nam je otkrila da su neke tezge juče već oko 11 časova bile prazne, a jedna od izlagačica organskog povrća bila je Sanja Kuzmanović sa Čeneja. Oni proizvode povrće na dva hektara, a trenutno imaju osam plastenika, dok je do kraja godine u planu realizacija još dva. Sanja Kuzmanović je navela da je u organskoj proizvodnji već šest godina te da ih nekoliko godina Grad podržava subvencijama i ovakvim manifestacijama. Ona je naglasila da Novosađani vole organsku hrane, te dodala da imaju sve više novih kupaca.

– Dešava se da neko sasvim slučajno kupi naše proizvode pa se iznenadi i uvidi razlike čak i u ukusu, a ne samo u zdravstvenoj ispravnosti te hrane, pa se onda vrati i postane kupac organskih proizvoda – rekla je Sanja Kuzmanović. – Svaka promocija je uvek dobrodošla, a ova je i te kako značajna, pogotovo jer je uz podršku Grada i Gradske uprave za privredu, koja ulaže mnogo truda, rada i pomoći za organske proizvođače.