PREDSEDNIK VUČIĆ IZ BRISELA: Čim bude formirana nova vlada izaći ćemo pred Skupštinu i reći o čemu je reč u razgovorima o KiM

81
Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije danas boravi u Briselu gde učestvuje na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

– Ti razgovori za nas nisu nikada laki i jednostavni. Mi ćemo da čim se formira nova vlada, da idemo pred Narodnu Skupštinu sa temom KiM – rekao je predsednik Vučić ističući da su tri teme o kojima se razogvara i o tome su se usaglasili. Kaže da nije nezadovaljan današnjim sastancima.

– Čim bude formirana nova vlada izaćićemo pred Skupština i reći o čemu je reč u razgovorima o KiM – rekao je predsednik Vučić.

– Biće komplikovano i biće teško, ali moramo da nastavimo sa našim planovima i našim ciljem – rekao je predsednik.

– Ne preskačem nikoga, svi su važni. Moramo da znamo gde se nalaze, pa da pokušamo da ih sahranimo. Kada traže pravdu za svoje, zaborave Goraždevac i još neke slučajeve. Moramo da gradimo poverenje za budućnost, a ne da se doživljavamo kao neprijatelji – dodao je.

– Prištinska strana će doneti Zakon o interno raseljenim lica. Očekujemo pomak u smislu naše borbe. Onome ko želi da doćeka starost na svom ognjištu, imaće priliku – dodao je.

Kako je ranije najavljeno na današnjoj, trećoj po redu, rundi obnovljenog dijaloga na visokom nivou, lideri bi trebalo da potvrde finalizaciju dogovora oko pitanja nestalih, raseljenih i ekonomskih odnosa i otvore nove teme koje obuhvataju Zajednicu srpskih opština, međusobna finansijska potraživanja i imoviska pitanja. Podsetimo, predsednik Vučić se danas sastao na radnom doručku sa Oliverom Varheijem.

Osvrnuvši se na akutelnu situaciju u Hrvatkoj, kaže da je zadovoljan izveštavanjem hrvatskim medija o radu srpske vlade. Kaže da je Srbija uvek spremna na razgovore sa hrvatskim kolegama.

– Spremni smo da razgovaramo, ali ne i da insistiramo. Za nas je to važno, ali ne mogu da se radujem Oluji. Spremam sam samo da položim cvet na svako mesto gde su ubijenin Hrvati, jer je to civilizacijsko dostignuće. Uvek treba da pokažemo želju da saslušamo jedni druge. Jedino što tražimo je poštovanje koje smo spremni da pružimo Hrvatkoj strani – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara. Podsetimo, predsednik Vučić se danas sastao na radnom doručku sa Oliverom Varheijem.

U 11 časova održan bilateralni sastanak sa šefom EU diplomatije Žosepom Borelom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom.

Izvor: Informer.rs