Pastor: Do nekog rešenja za Kosovo i Metohiju u narednih godinu i po

35

foto: tanjug

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je danas da rešavanje kosovskog pitanja nije važno samo zbog pristupanja Evropskoj uniji već, pre svega, zbog svakodnevnog života.

Vreme je veliki gospodar i treba mu dati priliku, rekao je Pastor i ocenio da će se u narednih godinu i po dana doći do nekog rešenja za taj višedecenijski problem.

“Da li će biti obostranog priznavanja to je trećerazredno pitanje. Ono što je važno je stvarni dogovor i saglasnost jer je prištinska strana do sada pokazala kako ne treba da se radi, pošto se nije držala ni jednog dogovora”, zaključio je predsednik SVM-a.

Pastor je naveo da je tokom poslednjih 40 godina koje je obeležilo kosovsko pitanje bilo mnogo zaostajanja, bola i plaćena je visoka cena.

“Zato je važno da se na neki način, bilo čijim posredovanjem to reši. Dešavanja u Vašingtonu i Briselu predstavljaju napredak jer su u prvi plan stavljena ekonomska pitanja, dakle, ne samo rešavanje nagomilanih problema, već rešenja za izgradnju budućnosti poput autoputa do mora, obnove železničkog saobraćaja”, rekao je Pastor.

Podsećajići da je međunarodni položaj Srbije danas neuporedivo bolji nego ranije, Pastor je ocenio da je formalno priznavanje jedna stvar, a normalizacija odnosa nešto drugo.

“U EU postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo. Šta će sa njima biti? Ukoliko se od nas traži da priznamo Kosovo, a sadašnjih pet članica Unije ga nije priznalo, biće potrebno pronaći rešenje koje će staviti tačku na događaje”, rekao je Pastor.

Rekao je da za sada nema novih informacija o formiranju pokrajinske i Vlade Srbije, ali da dešavanja pokazuju da se situacija oko toga ubrzava. zakazane su sednice skupština za izbor gradonačelnika gde to još nije učinjeno, poput Novog Sada ili Zrenjanina.

“Očekujem da će se do kraja meseca, zaookružiti formiranje i republičke i pokrajinske vlade jer je to međusobno povezano. Mi čekamo nastavak pregovora, spremni smo za to i verujem da će se kao i prethodni, teći i završiti se u saglasnosti“, kaže Pastor.

On je ocenio da su nove mere Vlade Srbije za pomoć privredi neophodne za opstanak pojedinih delatnosti.

Pastor navodi da privreda Vojvodine u prvih šest meseci beleži rast od 6,3 odsto, a da projekcije kažu da će privreda Srbije zabeležiti rast od šest odsto sledeće godine.

Govoreći o migranatima Pastor je rekao da problem traje godinama, ali da se sada vidi blaga promena i da je Srbija počela da gradi ogradu na južnoj granici, što će smanjiti broj migranata.

Ove godine je pet godina kako postoji ograda na mađarskoj granici, ona ne može da sačuva čitav prostor, ali je naš interes jer nije teško zamisliti šta bi ovde bilo da je nema, rekao je Pastor.