Evropska Plaketa časti uručena Kikindi

96

Foto: KikindaOnline

Evropska Plaketa časti, priznanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, danas je i zvanično je uručena Kikindi. Iako zbog aktuelne epidemiološke situacije evropski parlamentarci nisu lično prisustvovali svečanoj ceremoniji, uključili su se putem video poziva, čestitajući Kikinđanima na priznanju koje simbolizuje duh zajedništva, tolerancije i uspešne regionalne saradnje.

Iako je početkom juna, prilikom zvaničnog saopštenja odluke o priznanju, najavljen dolazak visokih zvaničnika Saveta Evrope u Kikindu, aktuelna epidemiološka situacija omela je tu posetu. Ceremonija zvanične dodele Plakete časti organizovana je u kikindskoj Gradskoj kući putem video poziva. U ime Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, gradonačelniku Kikinde i Kikinđanima obratio se Stefan Šenah.

“Savet Evrope ceni evropsku posvećenost čelnih ljudi grada, kao i svih građana. Prisetmo se nagrada koje je Kikinda primila 2017. i 2018. godine, što je dokaz da cenimo trud koji ulažete, kao i bogatstvo različitosti koje se vidi u Kikindi. To potvrđuje i činjenica da je u izuizetno kratkom roku vaš grad dobio ova priznanja”, kaže Stefan Šenah, evropski parlamentarac.

Dodela Plakete časti baš gradu na severu Banata pokazatelj je da je Evropa prepoznala Kikindu kao sredinu u kojoj se neguju zajedništvo, tolerancija i razumevanje među građanima, promoviše regionalna saradnja i evropske vrednosti. Kako je u svom obraćanju naglasio gradonačelnik Nikola Lukač posebna je čast da je Kikinda jedini grad u Srbiji kojem je to priznanje dodeljeno.

“Savet Evrope, koji dodeljuje Plaketu časti, prepoznao je izuzetne napore koje kao grad ulažemo u promociju evropskih vrednosti, multikulturalizam, solidarnost, internacionalne saradnje i rada na bratimljenju gradova. Ovo je nagrada koja pripada svima nama i kojom svi zajedno možemo da se ponosimo”, kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Duh tolerancije i razumevanja, multikulturalnost, multikonfesionalnost, uspešna prekogranična saradnja i projekti deo su tradicije, aktuelnog trenutka, a nadamo se, i budućnosti Kikinde. Simbolično, ceremonija uručenja Plakete časti odvijala se tokom učeničke sednice Skupštine grada,pa je na novim generacijama obaveza da nastave tradiciju evropskog duha Kikinde.