Otvorena izložba fotografija Marije Erdelji

219

„Marija Erdelji nije samo i jedino fotograf, ona je mnogo više od toga, ona je umetnica, koja je svoj talenat pokazala, između ostalog i na izložbi, koja je pred nama“, rekla je sinoć u Muzeju Vojvodine na otvaranju izložbe fotografija pod nazivom „KrzNO“, autorke Marije Erdelji, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Prema njenim rečima, od večeras i u narednih mesec dana, ova postavka će nas podsećati ne samo na umetnost, već i na humanost, koja kroz fotografiju utiče na svest svih nas, koliko je važno da očuvamo prirodu i svet oko nas, jer jedni bez drugih ne postojimo.

“Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat zato je i podržao ovaj projekat, koji zapravo jeste kulturna budućnost naših prostora, jer podstičući ovakve vizije i talente mi negujemo kulturu, a fotografija jeste deo tog sveta u primenjenoj umetnosti”, rekla je Dragana Milošević.

Serijom aktova, velikog formata, autorka, koja se ovom prilikom i obratila uz reči zahvalnosti svima koji su podržali njenu ideju, skrenula je pažnju na važnost očuvanja ekosistema i zaštitu životinjskih vrsta koje izumiru ili su ugrožene, a koriste se u izradi krznenih ukrasa.

Marija Erdelji je do sada priredila osam samostalnih izložbi i učestvovala na više od 50 postvaki u zemlji i inostranstvu.

Ispred Muzeja Vojvodine pozdravne reči uputila je i direktorica mr Tijana Stanković Pešterac, ističući da je ovo prva zvanična postavka, nakon dužeg vremena, a posebno joj je drago što je to upravo izložba fotografija, ovakvog formata i izraza.

Izložbu je zvanično otvorio, glumac i pozorišni reditelj, Radoslav Rale Milenković, podsećajući na susrete sa fotografijama Marije Erdelji tokom svoje glumačke karijere. Milenković je apostrofirao da suština svake umetnosti, a na to nas je uputio i sam Gete, jeste stvaranje iz nesvesnog, a Marijina postavka to upravo i jeste.

Izložba će biti otvorena za posetioce do kraja oktobra.

Foto: Pokrajnska vlada