Građani Kule primili prve vakcine

30

Imunizacija u zapadnobačkom okrugu počela je juče, a prve vakcine danas su primili i građani Kule. Oko 300 doza kineske kompanije Sinofarm došlo je u ovaj grad u Bačkoj. Tokom narednih dana biće obezbeđene i vakcine drugih proizvođača, na osnovu prijava građana putem E-uprave.

Nasjtariji građani opštine Kula ovog jutra bili su prvi u redu za vakcinaciju. Od danas na nekoliko punktova biće organizovana imunizacija stanovnika ove opštine, a prvi od tih punktova zvanično je otvoren u Mesnoj zajednici Donji grad.

Milinko Petković iz Kule sa svojom 91 godinom bio je prvi stanovnik ovog grada koji je primio vakcinu.  On kaže da veruje u vakcinu, kao dostignuće čovečanstva koje je do sada spasilo mnoge živote.

Prema spisku koji dobijaju iz centralnog registra nadležni  sprovode i sam plan imunizacije. Prvog dana, primetno je, odazvao se veliki broj starijih građana. Damjan Miljanić predsednik Opštine Kula da će i u narednim danima odziv biti dobar i da će sam proces doći do nivoa koji se očekuje.

Iz republičkog kriznog štaba ponavljaju da je masovna vakcinacija jedini način da se epidemija stavi pod kontrolu i da dođemo do kolektivnog imuniteta na virus Kovid 19.

Osim kineskog Sinofarma u građani Srbije putem E-uprave mogli su da se prijave za dve američke vakcine – kompanije Fajzer/Biontek i Moderna, britansku  Oksford-AstraZeneka, ili rusku – Sputnjik

Pripremio: Nikola Bulatović

Snimatelj i montažer: Milan Marković