Novi Sad obeležio 79. godišnjicu zloglasne racije; Vučević: Bolno sećanje, ne ponovilo se nikada

30

“Svi smo mi jedna porodica koja se ne okuplja samo u januaru da tuguje već stalno treba da se drži zajedno i molim vas da minutom ćutanja odamo poštu svim žrtvama zloglasne novosadske racije”, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na obeležavanju 79. godišnjice novosadske racije na Keju žrtava racije, kod spomenika “Porodica” u Novom Sadu.

“Ne ponovilo se nikada više, prepliće se tuga zbog nevinih žrtava i bes zbog zločina, i da se nikada ne ponovi krvavi januar iz 1942. Tuga je večna, ali i u ovom i u svim danima i godinama koje su prethodile i koje dolaze, i istina nam može pružiti utehu da zločinci imaju ime prezime”, rekao je on.

“Hortijevi fašisti sprovodili su svoj krvavi pir u zverskom pogromu kakav civilizacija ne pamti, a ako se ne budemo sećali prošlosti strašna istorija se može ponoviti”, naglasio je Vučević.

On je istakao da zloglasne racije treba da se sećamo i da bi nas bolno sećanje ojačalo u daljnjoj borbi protiv fašizma.

“Sećanja ne smeju biti samo podsećanja na prošlost, verujem u snagu zajedništva i zbog zajedničke budućnosti ne sme zloglasna racija da se nikada ne ponovi”, rekao je Vučević.

“Vrednost svega je budućnost naše dece. Neka je večna slava i spokoj duše svim nevino stradalima u novosadskoj raciji”, izjavio je gradonačelnik Novog Sada.

Foto: ilustracija pixabay