Poslednja faza rekonstrukcije subotičkog Narodnog pozorišta

25

Najveći optimisiti veruju da bi se glumci subotičkog Narodnog pozorišta mogli vratiti na matičnu scenu do kraja ove godine, nakon više od decenije rekonstrukcije najstarijeg teatra u zemlji. Da li će se i publika vratiti zavisi od korone, čiji uticaj na budžet će odrediti da li će se ovaj ambiciozni plan i ostvariti.

Daske koje život znače ponovo u najstarijem pozorištu u zemlji. Rekonstrukciji dužoj od decenije polako se nazire kraj. Ovo su obrisi buduće scene narodnog pozorišta u Subotici. U poslednjoj fazi radova postavljena je najsavremenija scenska tehnika i mehanika, nedostaju još rasveta i sedišta. Najveći optimisti veruju da bi glumci i publika mogli da uđu u ovu salu do kraja godine.

Sredstva su obezbeđena, iz republičkog budžeta i pokrajinskog sekretarijata i deo sredstava koja su obaveza grada. To će biti u visini od oko osam stotina miliona dinara. Sledeća faza trebalo bi da obuhvati sve radove koji su preostali iz ove faze. Znači na opremanju instalacija svih faza, probnih sala, manjih i ove velike, svih vertikalnih i horizontalnih komunikacija, kao i deo bloka, odnosno blok B – komercijalni deo, sa strane Korzoa, ali do sive faze. Sa tim radovima bi se zatvorila jedna celina i pozorište bi trebalo da se pusti u funkciju. Bez koncertne dvorane”- otkriva koordinatorka projekta Ines Trivan Krivo.

Da li će se to i ostvariti u ovoj godini zavisi od dve brzine. Majstora da savladaju izazove moderne scenske tehnike. I političara da obezbede ugovorene pare. Jer, adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja Narodnog pozorišta u Subotici počela je još dve hiljade i sedme godine. Sa svim preprojektovanjima do sada je završeno osam faza poduhvata koji predstavlja najveću kapitalnu investiciju u kulturi Srbije.

Ako pogledate, od dve hiljade reće do dve hiljade šesnaeste godine utrošeno je negde oko devetsto pedeset miliona, a od dve hiljade šesnaeste do dve hiljade dvadesete oko milijardu i dvesta miliona”- podseća član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić.

Majstori će i dalje biti iza stubova koji simbolišu grad, čiji centar pozorište već pet godina krasi u svojim predviđenim obrisima, sa završenim rekonstruisanim i zaštićenim starim delom.