U Južnom Banatu niska stopa obolevanja od karcinoma grlića materice

37

Svake treće nedelje u januaru obeležava se Evropska nedelja prevencija raka grlića materice, koja ima za cilj  podizanje svesti žena o ovoj bolesti. Važno je odlaziti na redovne preglede kod ginekologa kako bi se bolest otkrila u početnoj fazi kada je procenat izlečenja preko 90 procenata.

  Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje Srbije Južnobanastki okrug nalazi se među okruzima sa niskom stopom obolevanja i umiranja od karcinoma grlića materice. Nažalost samo u Pančevu prošle godine bitku sa ovom bolešću izgubilo je 11 žena.  Zato je poruka svim ženama da je rak grlića materice maligna bolest koje se može sprečiti. Ove godine je slogan “Bolje sprečiti nego lečiti” -Redovnom kontrolom može se pobedi. Epidemija korona virusa ne sme biti opravdanje da se zaboravi na preventivne preglede.

1,08 Početkom godine treba da planiramo šta ćemo odlučti što se tiče našeg zdravlja. Pozivam sve žene da tokom ove nedelje razmišljaju o svom zdravlju i zakažu pregled kod izabranog doktora. Mi se kao Južnobantski okrug nalazimo sa nižom stopom po obolevanju i umiranju. Podatak za 2019 godinu u okrugu je obolelo 56 žena 122 umrlo. U Pančevu su 32 žene obolele, a 11 izgubilo život.2,28

Na osnovu podataka registra za rak Zavoda za Javno zdravlje Pančevo najviše obolelih žena od karcinoma grlića materice starosti su od 55 do 65 godina dok se bolest registruje najčešće od 30-34 godine života. Zato je važno da se rade skrinig pregledi kako bi se bolest otkrila u početnoj fazi.