Deca iz Jevrejskog dečijeg kluba posadila dva drveta u porti novosadske Sinagoge

23

Povodom praznika “Tubišvat”, deca iz Jevrejskog dečijeg kluba posadila su dva drveta u porti novosadske Sinagoge. Tubišvat – jedan od četiri jevrejska novogodišnja praznika, označava buđenje prirode i novu godinu drveća.

Cvetanje divljeg badema u Izraelu označava buđenje prirode i novu godinu drveća. Proslavlja se sađenjem drveća, a za to su se pobrinula deca iz Dečijeg kluba novosadske jevrejske opštine uz malu pomoć radnika iz Javnog preduzeća “Gradsko zelenilo”.

“Danas smo se ovde okupili kako bi proslavili praznik Tubisvat. Povezan je i sa ekologijom i sa pošumljavanjem i običaj je da se jede suvo i koštunjavo voće za taj praznik. To je za njih jako značajno, da rastu sa tim drvećem, nama je i bila neka ideja vodilja da to ostane iza nas i da raste zajedno sa njima”, kaže Marija Nedeljković iz Dečijeg kluba Jevrejske opštine.

“Uvek se rado odazivamo ovakvim akcijama, pogotovo kada su deca u pitanju jer ideja jeste da se ekološka svest i briga o prirodi razvija od najranijeg uzrasta”, ističe Jelena Prica, pomoćnik direktora Gradskog zelenila.

Ovo je druga godina kako se sadi drveće za praznik “Tubišvat”. Prošlogodišnje mladice su polomljene nemarom građana.

“Svedoci smo da na ulicama grada vrlo često mlade sadnice budu polomljene pa i ovim putem apel sugrađanima da budu partneri Gradskog zelenila i da čuvaju zelenilo u gradu, da te mlade sadnice porastu i budu ozbiljni zaštitnici svežeg vazduha”, kaže Prica.

Jer da bi priroda sačuvala nas – mi prvi moramo da čuvamo nju.

Izvor: RTV

Foto: jons.rs