Strip spaja umetnike i u doba pandemije

39

Prilkom posete atašea za kulturu Francuske, nastavljena je dobra saradnja na zajedničkom Međunarodnom projektu iz oblasti stripa između Pančeva i Ambulemu. Zahvaljući ovom projektu omogućuno je da umetnici iz Pančeva i Srbije mogu boraviti u svetskoj prestonici stripa kao i Francuskim umetnicima da borave u Pančevu.

Posle posete francuskog predsednika Srbiji Emanuela Makrona kada je potpisano 22 sporazuma o saradnji od toga samo dva iz kulture, grad Pančevo je prepoznat kao grad sa izuzetnim umetnicima iz oblasti stripa. Tom prilkom potpisan je projekat Međunarodnih ukrštenih rezidencija iz oblasti stripa koji  su počeli zajedno da vode. Ni prepreke zbog kovida nisu uticale da se dobra saradnja razvije, ataše za kulturu Francuske Katrin Fodri  sastala se sa gradskom većnicom Marijom Jević kako bi nastavili saradnju na ovom projektu.

– Razgovarali smo o zajedničkom projektu međunarodnih ukrštenih saradnji iz oblasti stripa koji je počeo 2020. godine i danas smo razgovarali o nastavku tog projekta grada Pančeva, za nas je on veoma važan, jer omogućuje da umetnici iz Pančeva Srbije mogu boraviti u gradu Ambulemu u Francuskoj koji je međunarodni centar stripa.

Natavak projekta o međunarodnoj saradnji veoma je značajan za naš grad i Lokalnu samoupravu istakla je Marija Jević gradska većnica zadužena za kulturu. 

-Važno je, Pančevo je prepoznato kao grad stripa, jer imamo puno umetnika, zahvalnost dugujemo Aleksandru Zografu koji je u Srbiji najpoznatiji kao strip autor i u svetu i načije ime smo se mi negde i naslonili sa celom rezidencijom koja je sklopljena tim sporazumom. Najznačajnije je za mlade umetnike, koji će imati prilike da ramenjuju iskustva u Francuskoj i u Srbiji sa različitim umetnicima iz oblasti stripa iz celog sveta.

Umetnica iz Francuske koja je boravila u Pančevu dovoljno je reći da je svoj boravak produžila u našem gradu dok je naša sugrađanka koja je boravila u Ambulemu dobila stipendiju i narednih godinu dana imaće prilke da se obrazuje u svetskoj metropoli stripa. One su imale da se sretnu i razmene iskustva na projektu.