Izložba “Jovan Soldatović: dela iz fonda Zavičajne galerije

36

foto: RTV

Povodom obeležavanja Dana grada Novog Sada, Muzej grada Novog Sada priredio je izložbu o Jovanu Soldatoviću, jednom od najznačajnijih novosadskih, srpskih i jugoslovenskih vajara.

Novosadska javnost će od danas imati priliku da vidi izložbu „Jovan Soldatović: dela iz fonda Zavičajne galerije“, autorke dr Jelene Banjac, muzejske savetnice u Zbirci strane umetnosti, u Dunavskoj ulici broj 29.

Soldatović je tokom duge i bogate umetničke karijere doživeo slavu i javno priznanje za svoj rad. Svoje stvaralaštvo je predstavio na četrdeset i osam samostalnih izložbi kod nas i u svetu. Autor je blizu stotinu javnih spomenika širom nekadašnje države. Nagrađen je sa dvadeset i četiri odličja, među kojima su Nagrada Politike za likovnu umetnost (1958), Oktobarska nagrada Novog Sada (1962), Nagrada Oktobarskog salona u Beogradu (1970), Povelja grada Novog Sada (1981), Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom (1986) i Vukova nagrada (1999).

Centralna tema stvaralaštva ovog eminentnog umetnika bio je čovek, a njegov skulptorski opus nosi duboko humanističku poruku, posvećenu dobrobiti, miru i blagostanju čoveka. Kao društveno aktivna ličnost, Soldatović je bio jedan od inicijatora transformacije Petrovaradinske tvrđave u koloniju umetnika 1953. godine i jedan je od osnivača Zavičajne galerije Muzeja grada Novog Sada.

Ulaz u Muzej će na rođendan Novog Sada biti besplatan za sve posetioce.