Novi Sad proslavio 273. rođendan

32

Novi Sad je danas proslavio svoj 273. rođendan. Uz poštovanje epidemioloških mera i izostanak većih ceremonija u Gradskoj kući obeležen je 1. februar i dodeljena je Februarska nagrada, koja je ove godine otišla u ruke dokrora Vladimira Petrovića.

Novi Sad je od carice Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada 1. februara 1748. godine. Od 1998. godine ovaj dan slavi se kao Dan Grada. U drugačijim okolnostima, koje diktira epidemiološka situacija, Novi Sad je i danas na sebi svojstven način obeležio svoj rođendan.

Podsećajući na period kada je Novi Sad prelazio iz feudalne u građansku epohu gradonačalnik Miloš Vučević istakao je da je dosttojanstvo nešto što je oduvek bilo svojstveno ovom gradu.

Svake godine na današnji dan građanima zaslužnim za doprinos i promociju slobodarskih vrednosti koje su prepoznate kao najznačajnije obeležje grada  dodeljuje se Februarska nagrada. Ove godine priznanje je otišlo u ruke direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimiru Petroviću.

Upravo je zajednička poruka glasila da je neophodno da istrajemo u borbi protiv virusa, kako bi sledeći rođendsan bio proslavljen u redovnim životnim okolnostima, baš kao što je to bio slučaj i ranije.

Povodom rođendana proteklog vikenda organizovane su besplatne ture obilaska Novog Sada, a tokom dana u celom gradu besplatni su gradski prevoz i parking, dok ustanove kulture na različite načine obeležavaju ovaj datum. Dodajemo i to da sve bebe rođene na današnji dan dobijaju  ček od 200.000 dinara.

Epidemološka situacija uticala je na to da se neki od tradicionalnih događaja povodom današnjeg datuma ne održe. Tako da je dan grada održan bez Svečane akademije sa zvanicama, a nije bilo ni poseta predstavnika gradova prijatelja.