Susret strip autora Srbije i Francuske u Pančevu

34

U okviru posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji tokom jula 2019. godine potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija – Francuskog instituta u Srbiji, Međunarodnog centra za strip u Angulemu iz Francuske, Grada Pančeva i Agencije Komunikart. Sporazumom je predviđeno uspostavljanje rezidencijalnog programa u oblasti stripa između Francuske i Srbije, koji će se održavati u Angulemu i Pančevu. Cilj sporazuma je jačanje umetničke i kulturne saradnje između dve zemlje. 

Sporazumom koji je potpisan o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija, Pančevo je izabrano kao mesto susreta strip autora dve zemlje, zbog čega u lokalnoj saloupravi izražavaju veliko zadovoljstvo, jer će na ovaj način moći da se promoviše kulturni potencijali grada, kaže Marija Jević, gradska većnica za kulturu.

Ovim povodom nedevno je u Pančevu boravila i ataše za kulturu Francuske Katrin Fodri koja se sastala sa gradskom većnicom Marijom Jević kako bi nastavili saradnju na ovom projektu.

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju Angulem iz  Francuske raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2021. godinu. U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autora iz Srbije u Angulemu tokom juna i jula 2021.godine, kao i francuske strip autora koji će boraviti u Pančevu u oktobru 2021. godine. Konkurs je otvoren od 1. februarado 28. februara 2021. u ponoć, a imena dobitnika biće objavljena 13. aprila 2021. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.