Značajnija ulaganja uz pomoć sredstava Uprave za kapitalne investicije pokrajne

31

Najznačajnija ulaganja na teritoriji AP Vojvodina sprovode se uz pomoć sredstava koje dodeljuje Uprava za kapitalne investicije pokrajine. Svake godine lokalne samouprave zahvaljujući ovim sredstvima uspevaju da poboljšaju uslove života na svojim teritorijama, kako kroz ulaganja u infrastrukturu tako i putem ulaganja u zdravstvene, obrazovne i ustanove kulture.

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodina dodelila je više od 3 milijarde dinara za 26 projekata iz 24 lokalne samouprave sa svoje teritorije. Nedeljko Kovačević, direktor Uprave, pojasnio je za koje su projekte dodeljena sredstva.

Sredstva namenjena za kapitalna ulaganja raspodeljena su na pet oblasti: saobraćajnu infrastrukturu, vodosnadbevanje i zaštita voda, razvoj sporta, osnovno obrazovanje i vaspitanje i lokalni i regionalni ekonomski razvoj. Priorioteti za dodelu određeni su prema postojećim kriterijumima.

Dodeljena sredstva su na nivou prošlogodišnjih, mada ima minimalnih odstupanja. Za sredstva Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodina lokalne samouprave mogu da konkurišu sa jednim projektom po oblasti.  U zavisnosti od potreba svake godine za sredstva Uprave stigne oko 200 prijava.