Novi Sad bogatiji za 29 novih autobusa

14

Grad Novi Sad postaje Smart city najavljeno je danas na prezentaciji 29 novih autobusa koje je dobilo Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad.

Gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević, posetio je danas Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad i zajedno sa prof. Vukom Bogdanovićem, prof.dr. Sašom Orlovićem i direktorom javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Ivanom Radojičićem  prisustvovao prezentaciji 29 novih autobusa. Podsetimo, uz  novih 29 i 71 autobus kupljen prošle godine, gradski prevoznik ima stotinu novih vozila. Novi autobusi su na CNG pogon, a tehnički i vizuelno su isti kao i oni iz prethodne nabavke. Kako gradonačelnik naglašava, ovo je ponos svih zaposlenih u javnom gradskom saobraćajnom preduzeću, u cilju bezbednijeg i kvalitetnijeg prevoza svih naših sugrađana i svih ljudi koji koriste gradski prevoz u Novom sadu.

Grad Novi Sad može da se pohvali i novom fazom razvoja javnog gradskog saobraćajnog preduzeća, naime, otpočela je poslednja faza pregovora sa “Evropskom bankom za obnovu I razvoj”. U pitanju je kupovina prvih 10 električnih autobusa. Kako kaže Miloš Vučević, ovo do sada Novi Sad nikada nije imao. Profesor Vuk Bogdanović, sa Fakulteta tehničkih nauka ističe da je Novi Sad krenuo ambiciozno u projekat da postane Smart city, jedna od najvažnijih stvari i segmenata smart sitija svakako je smart mobility odnosno pametni saobraćaj i transport a okosnica smart mobilitija je javni prevoz.

Kako profesor Bogdanović dodaje, ovo nema ni jedan grad u bližoj okolini i to je za svaku pohvalu. Saša Orlović, profesor sa poljoprivrednog fakulteta naglašava da svi ovi napori treba da doprinesu kvalitetnijem životu građana.

Bitno je napomenuti, da se u sezoni 2019/2020 posadilo najviše sadnica od kada grad postoji. Direktor javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Ivan Radojičić kaže da će firma nastaviti da preduzima sve mere i aktivnosti kako bi prevazišli ovaj izazovni period i da će se truditi da nastave zacrtanim ciljem a to je da kvalitet usluga bude podignut na još viši nivo.

Radojičić se zahvalio gradonačelniku Vučeviću na pomoći i podršci i u ime kolektiva mu uručio maketu autobusa. Osim nabavke 10 električnih autobusa radi se i na rekonstrukciji radionice u okiru JGSP “Novi Sad” koja nije obnavlјana 50 godina, a u toku je i uvođenje elektronske naplate karata.