Tradicija uzgajanja cveća u Opovu

13

Cvećarstvo je poslednjih godina postalo veoma atraktivno i unosno zanimanje. Posetili smo Igora Vujića iz Opova, koji se ovim poslom bavi već 10 godina, i saznali da su za uzgoj cveća potrebna velika ulaganja i posvećenost.

Od 2010. godine Igor Vujić iz Opova i njegova porodica bave se cvećarstvom. U počeku su sve radili sami. Vremenom su proizvodnju proširili na 4 plastenika i zaposlili 3 radnika. Vujić kaže da se njihov prijatelj bavio cvećarstvom, pa su i oni rešili da se oprobaju u ovom poslu.

Da biste nešto zaradili, morate mnogo da uložite, kako novca, tako vremena i rada, kaže Vujić. Dodaje da su njima pomogle subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Zahvaljujući njima, kupili su plastenik i peć od 200 kilovata za zagrevanje plastenika. Osim ulaganja, neophodno je da cvećar prati i trendove na tržištu.

Od ove prolećne sezone, Vujići su povećali i proizvodnju lekovitog i začinskog bilja, za koje kažu da je sve više traženo. U ponudi imaju viseći origano, lavandu, ruzmarin običan i viseći i bosiljak. Kada je u pitanju cveće, kažu da imaju toliko vrsta da su i prestali da ih broje.