Vučić na otvaranju izložbe o Jasenovcu: Svako ko zaboravi ubijene, ubio ih je još jednom!

28
Beograd, 22. aprila 2021. - Izlozba "Sveti novomucenici jasenovacki u svetlosti Vaskrsenja" otvarena je veceras u Istorijskom muzeju Srbije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vucica. Otvaranju izlozbe prisustvuju i patrijarh srpski Porfirije i predsednik SNV u Hrvatskoj Milorad Pupovac. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju izložbe pod nazivom “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” u Istorijskom muzeju Srbije. Izložbu je otvorio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije. Prisutan je bio i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

– Današnji dan nije samo sećanje, današnji dan je i potvrda koliko je malo potrebno za radikalno zlo. Čitav jedan narod, srpski narod, bio je suvišan. Svako dete, svaka žena… Biti Srbin značilo je biti suvišan. Proterivanje, pokrštavanje i ubijanje su bile alatke za istrebljenje naroda. Zato uzimamo na sebe da imamo pravo da kažemo šta se zaista dogodilo. Nobelovac Jevrejin rekao je da “Svako ko zaboravi ubijene, ubio ih je još jednom”. Ne zaboravljajući zločine nad nama, ne zaboravljamo ni zločine nad drugima. Prihvatili smo i naše grehe i u velikoj meri i platili. Zbog žrtava danas neću da odgovaram na komentare pojedinih političara iz Hrvatske. Ponosan sam što ovakve događaje obeležavamo uvek sa Republikom Srpskom – rekao je Vučić.

Odbor Srpske Pravoslavne Crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije priređuju izložbu pod nazivom “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”, koju čine radovi monahinje Marije (Antić) iz srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, Eparhija slavonska.