Novosađanka najbolja učiteljica

12

Učiteljica iz Novog Sada Vesela Mačkić, uz kolegu profesora fizike iz Zaječara Mladen Šljivović takmičiće se, među 1000 kandidata iz celog sveta za titulu najboljeg nastavnika na svetu i boriti se za nagradu od milion dolara, a za ovu trku kandidovao je uspeh u novativnim metodama koje koristi u radu sa učenicima

Njih dvoje proglašeni su za najbolje edukatore u Srbiji u okviru istoimenog projekta udruženja “Živojin Mišić što ih je kandidovalo da predstavljaju našu zemlju na ovom svetskom takmičenju, koje oranizuje Flobal teaćer prize.

Pobednika će u septembru proglasiti Internacionalni stručni žiri, a najvažniji kriterijum je inovativnost u nastavi.

Vesela Mačkić je sedam godina deo Osnovne škole “Ivan Gundulić” u Novom Sadu u kojoj se istakla mnogobrojnim projektima, ali, pre svega, inovativnim metodama koje koristi u radu sa učenicima. kvizovima, filmovima, uz pomoć lutaka, ali i digitalnim tehnologijama, svojim učenicima časove čini zanimljivijim.

Autorka je projekta “Zdrava užina”, a s učenicima je napravila i organsku baštu.

Upravo to, odnosno projekat plastenika u njenoj osnovnoj školi u kojem su deca povezivala naučeno iz svih predmeta kandidovao je Veselu Mačkić za ovo takmičenje.

Ovo je deo posebnog nastavnog plana, zbog kojeg je i izabrana za nacionalnog kandidata na takmičenju za najboljeg nastavnika sveta.

Cilj je, kaže, aktivirati đake u procesu sticanja znanja ne koristeći samo udzbenike, već pretežno ambijentalnu nastavu kroz koju oni usvajaju nove informacije, ali i sami stvaraju – najčesće kroz igru.

“To je ono što deca vole i to ih zainteresuje. Trudim se da nemaju osećaj da uče, a zapravo uče kroz igru, povezujemo gradivo matematike, srpskog, sveta oko nas, sve objedninjujem. Trudim se da ono što uče ovde znaju da povežu sa svetom napolju i primene kad izađu iz ove učionice”, navodi učiteljica Mačkić.

Smatra da je saradnja i umrežavanje nastavnika, profesora i prosvetnih radnika, razmena ideja, najbolji način za unapređenje obrazovanja i podizanja edukacije na viši nivo. A biti među najboljim edukatorima i predstavljati Srbiju na ovom takmičenju za nju je velika odgovornost.

“Svakako je velika odgovornost da budem dostojna ove nagrade i da na najbolji način sve ono što ja radim, prosvetu i obrazovanje naše zemlje. Verujem da ćemo uspeti u tome, jer dostignuća naših učenika, podrška kolega i zajednice u kojoj radim daju vetar u leđa da sve to hrabro iznesem”, napominje Mačkić.

“Ona se nalazi u veoma podsticajnom okruženju, oko nje su kolege koje su veoma inovativne i vredne i samim tim, u takvoj sredini, i ona napreduje iz dana u dan. Ono što nju veoma krasi i izdvaja od ostalih je njena spremnost da sve ono što radi učini dostupnim široj javnosti”, navodi direktorka OŠ “Ivan Gundulić” Lidija Radulović.

Njeni časovi su, napominje direktora Radulović, dinamični i zanimljivi.

“Kroz igrovne aktivnosti na najbolji mogući način vi deci možete da približite ona saznanja koja su njima potrebna. Ona se njima nesebično daje ne samo u okviru nastavnih, već i nastavnih aktivnosti što je svakako vrlo vidljivo i prepoznatljivo u njenom radu”, dodaje Radulović.

Napominje i da ovo nije samo potvrda njenog rada, već i rada ustanove jer iza svakog pojedinca stoji okruženje, a ovo je, kaže, vrlo podsticajno i uvek podržava uspešne i ambiciozne kolege na putu realizacije njihovih zamisli.