Predsednik Vučić: Ko nema kulturu sećanja, nema ni budućnost

85

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio se danas i položio venac žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu, na grobnom polju “Topole” u Donjoj Gradini.

U Spomen području Donja Gradina danas se obeležava Dan sećanja na žrtve logora Jasenovca.

Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.

Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Poštu stradalima odali su predstavnici romske i jevrejske zajednice, preživeli logoraši i njihovi potomci, predstavnici stranih ambasada, političkih stranaka iz RS.

Za srpski narod je veoma važna kultura sećanja, jer ko je nema nema snagu ni u budućnosti, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, nakon sastanka sa predsednicima četiri srpske opštine – tri u RS i jednoj u Federaciji, rekao da mora da se uradi veliki memorijalni kompleks na području Donje Gradine kako bi svaki Srbin ma gde živeo znao da mora da poseti mesto Jasenovačkih žrtava.

Dodik: Jedino realno da se Srpska odvoji i udruzi sa Srbijom

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas se Srbi moraju okrenuti sebi i svojim interesima, usmeriti energiju na jačanje Republike Srpske, uz poruku da je jedina realnost da Srpska odvoji i udruži u nekom obliku sa Srbijom.

“Samo tu energiju kod Srba osloboditi je svakako velika pobeda svih nas, a ta energija mora da bude usmerena ka jačanju Republike Srpske i bez obzira što priča Incko ili bilo ko drugo. Jedina realnost je da se Republika Srpska odvoji i da živi sama i da se udruži u nekom obliku, federalnom, konfederalnom sa Srbijom”, kazao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara koji je njemu od non pejpera koji su se pojavili u prethodnom periodu najrealniji.

Za četiri srpske opštine u BiH 10 do 12 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija pomoći četiri srpske opštine – tri u RS, jedna u Federaciji – sa problemima u budžetu, pomoći sa 10 do 12 miliona evra.

„Nasa namera nije da pokazujemo simbolično prisustvo, već suštinski pomognemo RS i našem narodu. Milorad Dodik je u više navrata tražio da pomognemo i doneli smo odluku, nakon razgovora sa ljudima iz Kostajnice, Dubice, Nevesinja, koje pripadaju RS i Drvaru iz Federacije, da pomognemo u obezbeđivanju primarnog suficita u budžetima“, objasnio je Vučić u izjavi novinarima nakon sastanka u Kozarskoj Dubici.

Dodik: Zahvalan na pomoći Srbije R.Srpskoj i Drvaru

Predsedavajći i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar, da je zahvalan Srbiji i Vučiću na svoj kontinuiranu podršku RS, kao i Drvaru i želji da pomogne u rešavnju svih važnih pitanja.

Dodik je novinarima preneo da je na sastanku bilo reči o stanju u te četiri opštine, kao i da je od Vučića zatražio da im pomogne, budući da te opštine imaju sistemski problem u vezi sa finansijama i razvojem.