Sava Šumanović jedan od najcenjenijih slikara u svetu

24

Opština Šid poznata je po tome što je rodna sredina dva velika srpska i svetska slikara – Ilije Bašičevića i Save Šumanovića. Ranije smo govorili o liku i delu Bosilja, a sada smo posetili i kuću u kojoj je živeo i stvarao Sava Šumanović. Ovaj veliki slikar veoma brzo je postao jedan od najcenjenijih, a njegova dela danas su među najcenjenijim.

U ulici koja nosi njegovo ime, nedaleko od galerije gde se nalaze njegova najznačajnija dela, u centru Šida, nalazi se ispomena kuća Save Šumanovića, za mnoge najvećeg slikara koje je naša zemlja imala.

Sava Šumanović je u ovoj kući proveo prvu i poslednju deceniju svog života. Nakon Šida preselio se u Zagreb, a kasnije i Pariz, sve do povratka u svoj rodni grad. Autentičnina mešta i raspored prostorija gotovo da vraćaju u vreme kada je ovaj veliki umetnik živeo. Pogled prema crkvi kroz prozor ateljea, bio je inspiracija za neke od najznačajnijih njegovih dela.

Spomen kuća je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja. Kod svakom posetioca koji pređe prag ove kuće stvara se celokupnidojam o životuvelikogumetnika

Naravno, kada je reč o objektima koji potiču iz davnijih vremena neophodna su i dalja ulaganja, kako bi se sačuvao.

Sava Šumanović je stradao 30. avgusta 1942 godine, kada ga Ustaše ubile zajedno sa još 150 Srba. Ubrojen među 100 najznačanijih Srba, a njegove slike jedne su od najcenjenijih u svetu slikarstva.