Multikulturni festival “Lepota različitosti“ u Beloj Crkvi

22

Multikulturalni festival “Lepota različitosti“ održan je u sali centra za kulturu „Bela Crkva“. I ove godine prikazao je bogatstvo narodne igre i pesme različitih nacionalnih zajednica koje čuvaju svoju kulturnu baštinu.

Festival “Lepota različitosti“ održava se po deveti put, u organizaciji “Češke besede Kruščica” pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Beogradu, Opštine Bela Crkva i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine. Konzulka Amdasade Republike Češke u Beogradu, Petra Feikova, istakla je značaj festivala za očuvanje češke tradicije i identiteta ove malobrojne, ali aktivne zajednice u Srbiji.

Predsednica Opštine Bela Crkva Violeta Simić otvorila je festival i naglasila da je kulturna raznolikost koja krasi ovu zajednicu najveće bogatstvo.
Svoja umeće najpre su pokazale folklorne sekcije i kulturno umetnička društva, a nakon toga publika je uživala u nastupu horova i pevačkih grupa. Uz njihove nastupe prikazano je da festival “Lepota različitosti” spaja ljude i prepliće tradiciju.

Jozef Irović, predsednik udruženja “Češka beseda Kruščica” kaže da je kao organizator festivala prezadovoljan kako nastupima, tako i  odzivom publike, s obzirom na visoke temperature i na još uvek aktuelnu pandemiju korona virusa.

je zatvorila folklorna sekcija Češke besede Kruščica koreografijom “Svaki momak devojku ima”. Pored prikazivanja igara i nošnji, čuvanja tradicije, običaja i kulture različitih naciolnalnih zajednica, festival „Lepota različitosti“ ima još jednu vrednost na koju su posebno ponosni organizatori, a to je povezivanje i druženje svih učesnika.