Vučić u Busijama: NEĆEMO ZABORAVITI NEPREGLEDNE KOLONE TRAKTORA I MAJKE U STRAHU!

52

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje skupu, gde se obratio prisutnima. U Busijama se okupilo oko 15.000 građana, a Vučić je na samom početku obraćanja zahvalio svima koji su došli da uveličaju pomen na sve žrtve, dodajući da se na obvaj način pokazuje koliko Srbija voli svoj narod, i pamti šta se desilo u avgustu 1995. godine.

Nećemo da zaboravimo na sve ono kroz šta su naši Krajišnici morali da prođu. I danas, kada podsećamo sebe na ono što se dogodilo 1995. godine, na etničko čišćenje, mi istovremeno podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo – kaže Vučić.

I jesu Srbi iz Hrvatske, bar iz njihovog ugla, gotovo i praktično nestali – Nastavlja predsednik.

Kako Vučić dodaje, Srbija nikada neće zaboraviti nepregledne kolone traktora, dečake, majke koje privijaju bebe na grudi u strahu od svega što se dešavalo.

Naučili smo, zahvaljujući istoriji koju smo zapamtili i ugradili u sebe, da se ona možda ne ponavlja, ali se rimuje. I danas obeležavamo rimovanje kada se reč malj rimovala sa rečju metak – dodaje Vučić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje skupu, a u Busijama se okupilo više od 15.000 ljudi.

Milorad Dodik Srpski član Predsedništva BiH, takođe se obratio prisutnima.

Kako Dodik dodaje, istorija Republike Srbije je puna stradanja.

Naša istorija je puna stradanja i mnogo toga se govori ovde. Ja ću pokušati ovde da na jedan drugi način priđem svemu ovome. Dokaz da nisu oni uspeli su naši životi, da Jasenovac nije uspeo su dokaz naši logoraši. Mi tamo živimo i imamo Republiku Srpsku koja zajedno sa Srbijom gradi stabilnost i mir na ovim prostorima. Nema većeg garanta od Srbije na ovim prostorima. Srbija, nikada nije pozivala na osvete narod – kaže Dodik.

Kako Srpski član Predsedništva BiH ističe, Srbija je oduvek bila garant mira, objašnjavajući da naša zemlja nikada nije želela sukobe.

Srbija je garant tog mira, Republika Srpska je garant tog mira. Mi ne želimo sukobe! Važno je da Srbija i narod Srbije razumeju da naša budućnost zavisi od snage naših pregoavarača i državnika i da nema nikakvog razloga za umanjivanje te snage, kada se rešavaju pitanja naše slobode, naših država i naše budućnost. Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi naš narod gde god bio. Srpski svet je vrednost koji treba da okuplja Srbe. Naša najveća vrednost je što su Srbi dobar narod i dobri ljudi! – nastavlja Dodik.

– Znam da ste ovde napravili novo gnezdo, ali znam i da ste srcem i dušom u Dalmaciji. Ne želimo da zloputrebljavajući žrtve, vodimo ratove, a još manje da uđemo u matricu i parališemo sebe u zatvaranje u trajno bespomoćno stanje žrtve – dodao je Porfirije.

– Danas sa nama je ovde poslednjih nekoliko preživelih iz logora stradanja. Mnogo puta sam bio u Dalmaciji i zavoleo tu zemlju, malo gde mi je nebo bilo tako blizu, nego tamo. Upoznao sam i zavoleo ljude kao braću. Pravoslavne i čestite Srbe, ali i mnogobojne Hrvate, koji su vekovima zajedno živeli, čak i postojali srodnici i ponalazili načine da idu dalje. Siguran sam da mnogi među vama, i pored bola i patnje, ipak delite moje iskustvo. Zato se pitam ko je dobitnik vašim progonom? Ostala je samo pusta i prazna zemlja. Zlo je upisalo samo još jedan dobitak – poručio je Patrijarh.

Nakon što je skup zvanično otvoren, prisutnima se obratio Patrijarh Porfirije, pročitavši molitvu za sve stravično nastradale Srbe.