Dvodnevna muzička manifestacija „Liman zove” na Štrandu: Od pank-roka do folklora

23
Foto: Pixabay

U okviru dvodnevne manifestacije “Liman zove”, koja se od 12 časova održava na platou kupališta Štrand, juče je organizovana svirka bendova, dok je današnji dan rezervisan za javni čas folklora.

U ime organizatora Mirjana Kovačević zahvalila se Gradskoj upravi za kulturu koja je pomogla u organizaciji projekta. Kako je pojasnila prvi dan manifestacije je bio “podeljen” na dva dela.

– Od 12 časova smo realizovali projekat “Živela muzika” u okviru kog su nam se predstavili mladi muzički talenti – kazala je naša sagovornica. – Naime, pozvali smo građane da ponesu svoje instrumente i na radionici sviraju s čalnovima benda “Atomsko sklonište” i “Pekinška patka”. Radionica je izgledala i zvučala sjajno i čini mi se da će mladim muzičarima ostati u sećanju za ceo život. Ideja nam je bila da bez prethodnog upoznavanja i uvežbavanja talentovani građani pokušaju  zajednički da izvedu muzička dela. Želeli smo da dokažemo da je dovoljna  ljubav prema muzici i da nas ona sve povezuje. Bila je to jedinstvena prilika da naši sugrađani, koji vredno vežbaju i uče da sviraju neki od instrumenata, pokažu svoje umeće, bez obzira na stil koji neguju.

Od 14 časova usledio je projekat “Liman zove”. Kako je objasnila Mirjana Kovačević reč je o “Novosadskom uranku” koji je godinama oganizovan u Limanskom parku za 1. maj, međutim zbog epidemije koronavirusa ove godine je on odgođen za septembar.

– Na konkursu koji smo raspisali za muzičare stigle su brojne prijave novosadskih bendova koji sviraju autorsku muziku, a mi smo odabrali troje: bendove “Neprijatelj prelazi zeku”, “Opstanak” i kvartet “Ol begs” – pojasnila je Mirjana Kovačević. – Iznenađenje je bila nova postava benda „Pekinška patka“ koja je prašila stare hitove i promotivno gostovanje benda „Atomsko sklonište“ koji su održali koncert u našem gradu.

Projekat “Folklor kao način života” održava se danas, takođe od 12 sati, te organizatori pozivaju Novosađane da im se pridruže na javnom času i da se uvere da i folklor može da bude vid rekreacije. U savladavanju koraka će im pomoći koraografi i korepetitor. Ulaz na Štrand je besplatan.