Predsednik Vučic Srbima sa KiM: Uz vas smo, budite trezveni

29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Rašku nakon dramatičnih scena u Kosovskoj Mitrovici i upada jedinica ROSU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se hitno sastane sa predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

– Neću moći da vam kažem sve što znamo jer ćemo neke stvari morati da ostavimo za manji skup i svakako bez kamera. Na krjau ću odgovoriti na sve što imate da mi kažete i da pokušamo da se dogovorimo šta nam je u narednom periodu činiti – rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je zaprepašćen dešavanjima u Mitrovici i da je morao da popije lekove za smirenje.

Više Srba koji prisustvuju sastanku reklo je da su pripadnici ROSU pucali nasumice.

– Ranili su dečka pored nas, šta je sledeće? Samo želimo da znamo da imamo pomoć države i ljude kojima verujemo – rekao je jedan od prisutnih građana.

Srbi sa Kosova i Metohiji zatražili su od Vučića da im potvrdi da je uz njih i istakli da nisu provocirali kosovske Albance, već su da su provokacije uvek dolazile sa druge strane.

– Imamo samo jednu državu, a to je država Srbija! I to smo više puta i pokazali – rekao je jedan građanin goovoreći o situaciji na KiM.

Većina Srba je rekla da je zabrinuta za svoju bezbednost, kao i za živote svojih porodica.

– Nemojte da dozvolite da nas tuku i ubijaju – rekao je jedan od prisutnih i istakao da je vereme da i međunarodna zajednica i EU čuju kakva je situacija na KiM.

Nakon obraćanja pojedinih Srba sa KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima na sednici.

– Rešićemo sve nesporazume, i ja sada imam važnije pitanje i važnije odgovore – počeo je Vučić.

– Neću previše o prošlosti, ni o tome koliko nas je bilo ranije, kako smo spali na 11 odsto… Neću d aidem kroz loša rešenja od ’99, ćutanje na naš pogrom… Gde su se predstavnici države sakrivali ispod stola, pravili se da vezuju pertle, i kada je Priština proglasila sopstvenu nezavisnost, a mi smo u Beogradu ćutali… – rekao je Vučić.

On je dodao, kako ne želi da poseća na to šta se dešavalo 2011. godine, kada su prisutni momci proganjani od sopstvene države.

Danas sam shvatio sve, znam šta misli običan narod. Ja nisam tražio da budete uz mene i da budemo zajedno jer nam se nešto sviđa, Na KiM ne postoji nijedna lepa stvar koja se desila, i koja može da se desi. Sasvim sam siguran da dobro znate da smo se botrili i trudili da luču Srpske države sačuvamo a da ne ugrozimo celokupan narod i Srbiju – rekao je Vučić i dodao:

-Ja mislim isti što i vi, svako slovo, svaku reč, ja deo ovih momaka znam i sa stadiona, sa nekima sam se družio, sa delom sa obnavljao Banjsku. Kao što znate, mnogo smo stvari radili o čemu ne bih pred kamerama.

Kako je dodao, on je taj koji je kriv jer nije dozvolio da ne napadamo ROSU, jer bi, kako su pojedini želeli, to jedva dočekali kako bi nas ubijali.

– Nadam se da će Sofronijević biti dobro. Živ nisma bio dok mu nisu izvadili metak. Reći ću vam, pozvao sam Lajčaka danas, rekao sam mu “zauzdajte ih, ako niste u stanju zauzdaćemo ih mi”. Onda su oni rekli da rade na tome i d aće ih naterate da se povuku. a sve ovo što su danas radili nisu sami, već su imali podršku neke zemlje – nastavljao je Vučić.

Vučić je potom istakao da razume gnev Srba, jer su napadali na keks, sokove i ostalo sa dugim cevima.

– Njihova vojska, oni su pucali, našli smo čaure, iz kalibra 556 – dodao je Vučić.