Bunjevci obeležili Dan velike narodne skupštine

24

U okviru obeležavanja jednog od četiri nacionalna praznika Bunjevaca 25. novembra, Dana Velike narodne skupštine Srba, Hrvata, Bunjevaca i ostalih Slovena, Nacionalni savet bunkevačke nacionalne manjine priredio je svečanu akademiju u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici.

aPredsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundzić Ostojić podsetila je prisutne na dug put i borbu bunjevačkog naroda koja je trajala i traje i dan danas, 103. godine od Velike narodne skupštine.

“Zaključak je da se identitet ne briše tako lako. Evo nas i danas da se borimo za sebe, srećom i zahvalnošću ne sami. Za koji dan biće otkriven spomenik u Subotici, kralju Petru Karađorđeviću, koji će posle jednog veka simboločno ući u naš grad, puno drugačiji nego što je bio onomad, a mi smo ponosni što ćemo ga dočekati u našoj Subotici odnosno na bunjevačkom jeziku u Subotici”, rekla je Kujundžić aludirajući na to što je Bunjevački jezik postao četvrti službeni jezik u ovom gradu.

Okupljenima se obratila i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koja je Bunjevcima čestitala nacionalni praznik i izrazila uverenje da u toj borbi za samobitnost, identitet i budućnost niko kao Bunjevci nije pokazao toliko istrajnosti, ponosa i ljubavi prema svojim korenima i narodnom biću i toliko lojalnosti prema zajedničkoj državi Srbiji, iako su nakon velike Narodne skupštine, a posebno posle Drugog svetskog rata, bili izloženi brutalnim institucionalnim pritiscima da se odreknu sami sebe.

Dodala je da veruje da će i u godinama pred nama oni imati apsolutnu podršku Pokrajinske vlade.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je kako za Bunjevce dugo nije bilo “zasluženih plodova, oslobođenja i ujedinjenja”.

“U savremenoj Srbiji se nakon tri decenije vraćamo na polazne i zdrave osnove. Slavimo ponovo istinske praznike naše državotvornosti i identiteta, kao i one koji su nam zajednički sa bratski narodima. Zajedništvo i poštovanje prema Bunjevcima svedočimo i kroz podršku bunjevačkoj kulturi, informisanju, a naročito obrazovanju”, rekao je Bakić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i Bojan Šoralov načelnik Severnobačkog upravnog okuga, Milimir Vujadinović narodni poslanik, kao i mnogobrojni zvaničnici, gosti, Bunjevci i građani.

Tokom svečane akademije predstavljena je i knjiga “Bunjevci u procepu stvaranja nacionalnog identiteta” autora profesora dr Saše Markovića, dekana Pedagoškog fakulteta u Somboru.