Predsednik Vučić: “Zahtev Srbije – razgovor sa Prištinom što pre i što češće”

34

Od 1. januara za svako prvorođeno dete, umesto 100.000 dinara uplaćivaćemo odmah 300.000 dinara, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući nove demografske mere Srbije.

Kako je na samom početku predsednik Srbije istakao, danas ga očekuju važne teme o kojima će govoriti, a prva tema koju je otvorio, ticala se novih demografskih mera.

Ono što smo dogovarali sa ministrom Mitrovićem i celom Vladom, a imajući u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, podaci govore da nam za reprodukciju treba 2.15, i to je veoma složen problem – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da smo mi sve stariji, i da ekonomski napredak zavisi od toga koliko ćemo uspeti da pospešimo napredak nacije, a to može samo demografskim merama.

Bez obzira na to što je budžet usvojen, želim da kažem da ćemo od 1. januara umesto 100.000 dinara za prvo rođeno dete, davati 300.000 dinara, a što se tiče drugog i trećeg deteta, radimo na tim merama, i za drugo dete će cifre biti uvećane – priča Vučić.

Kako je Vučić dodao, čak i kada roditelji osete da su ispunili roditeljske potrebe, mnogi zbog nedostatka stambenog prostora, karijere i ostalog, odustanu od drugog deteta, ali napominje da će mere biti drastično uvećane, posebno u finansijskom smislu.

Prva mera je 300.000 dinara od države, defakto svi u Srbiji primaće više od 4 hilajde evra za prvo dete. Doneli smo odluku da idemo na izmenu zakona o porodici – rekao je Vučić, pa dodao:

Majke prosečno rađaju dete u 30. godini, i zbog toga ćemo pokušati d amotivišemo studente, dame i muškarce da ne beže od rašanja dece. Za studente odmah donosimo meru da ukoliko devojka zatrudni, da za nju ne važe ispitni rokovi, a isto tako i za muškarca – dodao je Vučić.

Kako dodaje, računaće se da su fakultet završili u redovnom roku, što znači da ih obaveze na fakultetu neće remetiti kada je u pitanju obnova godine ili slično.

Mi mislimo da je to važna mera, jer ćemo time napraviti drugačije socijalno okruženje, i atmosferu, jer neki neće misliti da su time uništili svoju karijeru – rekao je predsednik.

Kako je istakao, najvažnija mera tiče se majke, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe, a to su stanovi i pomoć koje će država bespovratno da da bračnim parovima, gde će pravo svojine ići na majku.

Time želimo da motivišemo mlade da ranije izađu iz kuća i roditeljskih stanova, jer su nam tako mali izgledi da zasnujemo porodicu. To će podstaći stambenu izgradnju, ali i parove koje žele da se ostvare kao roditelji. To je 20.000 evra poklona od države – nastavljao je Vučić.

Vučić se potom dotakao i situacije na KiM, kao i razgovorima, dodajući da Srbija želi i zahteva da razgovara sa Prištinom, jer je, kako je dodao, važno pričati o svim temama

Želimo da napravimo minimalno poverenje između nas da ne bismo dolazili u situaciju u kakvoj smo bili pre nešto više od mesec dana, i to sam preneo Lajčaku, i želim da znate da je to naš zvaničan zahtev – priča Vučić.

Vučič je dodao, da Srbija ne želi da prihvati tezu da je Srbija odgovorna što razgovora nema.

Kako je dodao, po povratku iz Sočija, poslaće pismo svim predsednicima Vlada, sa pitanjem, kako je moguće da Aljbin Kurti, svako malo, na jasan i nedvosmislen način govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Ne znam da li ste primetili, niko ni jedna politička instanca u Evropi nije reagovala. Ni investioci za Kosovo, niti bilo šta. Čak niko iz Evropskog parlamenta, ministara zemalja članica – rekao je Vučić.

Vučić dodaje da će pismo biti satkano iz jednog pitanja, a tiče se ćutnje koja je trenutno prisutna kada su u pitanju Kurtijeve izjave.

Pitam se po kom principu je to Albancima dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno? Srbija se neće tako ponašati, Srbija će poštovati sve, samo ću tražiti objašnjenje, šta bi oni rekli da je neko to iz Srbije saopštio? – rekao je predsednik Vučić.

Kako je dodao Vučić, saopštenje će tražiti u zvaničnoj formi, jer sa tim mora da se prekine.

Šta to znači, da imate pravo na neodgovornost ako ste Albanac? A da nemate nikakvo pravo na iste aršine ako ste Srbin? To želimo da čujemo, da nam neko to jasno i nedvosmisleno kaže – dodao je Vučić, pa se dotakao puta u Rusiju.

Sutra ću imati sastanak sa predsednikom Ruske Federacije, i to je naš 19. susret, ako se ne varam. Važan, veoma važan susret za Srbiju, gde ćemo razgovarati o ključnim političkim pitanjima. Za nas su važna pitanja iz regiona, a siguran sam da ćemo i o tome pričati. Jer mi kao mala zemlja želimo da pronađemo dobru poziciju, i zaštitimo svoju zemlju – rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima i delovima razgovora sa Ruskom federacijom, Vučić dodaje da je dosta pregovora već gotovo.

Potpisali smo i dogovorili prvu fazi ra radio – farmaciju, a to je važno kako bismo naše stručnjake zamolili da podignemo znanje u našoj zemlji, kao što je podižemo u veštačkoj inteligenciji i robotici. Dalje radimo za Petrohemiju, i to je važno za radnike, koji više neće zavisiti od primarnog benzina – rekao je Vučić, potom nastavio:

Srećan sam što smo to priveli kraju! Za nas su važne i tačke ključanja,a to su tačke koje spajaju industriju, trgovinu i ostalo. Govorićemo i o Sputnjiku, i onda ćemo moći da vas obavestimo o svim detaljima razgovora, kao i situaciji u regionu – dodao je Vučić.

Predsednik je potom istakao da Srbija ima rezerve gasa, ali da je Srbija spala u procentima, upravo zbog cene energetike, koja je u odnosu na nas petostruko veća.

To su milioni evra na dnevnom nivou. Neke zemlje regiona su išle na pozajmicu, to su ogromni gubici – komentariše Vučić.

Sve dogovoreno da Rusi preuzmu Petrohemiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sve dogovoreno da Rusi (NIS) preuzmu Petrohemiju.

“To je velika i važna vest za radnike Petrohemije”, rekao je Vučić pred pred sutrašnji susret sa predsednikom Rusije Vladimorom Putinom.

Kazao je da konačno Petrohemija neće zavisiti od konjukture, tako da, na primer, dve godine sve bude dobro kao sada, pa onda tri godine da bude katastrofa.

“Sve zavisi od primarnog benzina, Petrohemija koristi primarni benzin 90 odsto, a 10 odsto u troškovima poslovanja je cena gasa i jedino sa kim smo mogli da napravimo suštinski ovakva sporazum su Rusi”, naveo je Vučić.

Kaže da je taj dogovor sa Rusima napravljen posle mnogo godina i muka i da je lično učestvovao u rešavanju pitanja Petrohemije još od 2014. godine.

Zadovoljan sam što smo to priveli kraju, dodao je Vučić.

Cena gasa za nas od izuzetnog značaja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za našu zemlju i građane cena gasa od izuzetnog značaja.

Vučić je tokom obraćanja javnosti ukazao na to da ukoliko cena gasa iz Rusije bude 500 dolara po 1.000 kubnih metara, to će značiti godišnji direktan gubitak za našu zemlju od 600 miliona evra.

“Ako imamo cenu od 300 dolara po 1.000 kubnih metara, a nama je potrebno tri milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou i ako dobijemo cenu od 500 koja je značajno bolja nego cena na berzi, to je direktno 600 miliona evra gubitka za našu zemlju na godišnjem nivou”, pojasnio je Vučić.

Predsednik ističe da će to indirektno značiti gubitak od više od milijardu evra jer sa tom cenom Srbija neće moći da privuče investitore.

Kako je pojasnio, operativni troškovi kompanija će biti veći, to će uticati na inflaciju, a i dodatno će povlačiti cenu električne energije.

Vučić navodi da iz tih razloga ima tremu pred sutrašnji sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom iako ima, kako kaže, dobre i prijateljske odnose sa njim.

“Ali, imam odgovornost za zemlju i boriću se, boriću se za interese naše zemlje i zamoliću ga da nam izađe u susret. Znam šta ću da ga molim i nisam siguran da bih ja da sam na njegovom mestu to prihvatio. Odatle je trema, ali boriću se i moliću, moliću za svoju zemlju i narod”, kazao je Vučić.

Što ćute na Kurtija, da li bi isto važilo za Srbiju?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će po povratku iz Rusije uputiti pismo svim šefovima država i vlada u kojem će zatražiti objašnjene i odgovor na pitanje – kako je moguće da Aljbin Kurti govori o ujedinjenju Kosova i Albanije, a da na to svi u Evropi ćute i da li bi, na slične izjave iz Srbije, takođe ćutali.

“Kako je moguće da Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini, svako malo, ali na vrlo jasan način i pre tri dana ponovo, jasno i precizno govori i to, ne kao neko ko se zalaže, već o sopstvenoj želi za ujedinjenje Kosova i Albanij”, rekao je Vučić u obaćanju javnosti.

On je konstatovao da niko, nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala.

“Ni takozvani izvestioci za KiM, ni izvestioci za bilo šta, niko iz Evropske komisije, Evropskog parlamenta, niko od šefova država, vlada, ministara zemalja članica EU. Niko nije”, ukazao je predsednik Srbije.

Zato će, ističe, njegovo pismo sadržati prosto pitanje – da li to znači da će tako da ćute i da neće reagovatai ukoliko bi bilo ko odavde, iz Beograd, govorio o ujedinjenju sa nekim drugim.

“Ili biste iste sekunde reagovali, osim što biste imali desetine pomagača i denuncijanata koji bi nas odmah prijavili zbog neodgovornih izjava, ili bih ja završio na lomači, kao u srednjem veku…”, dodao je Vučić i upitao”

“Po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno?”.

Pri tome, naglašava, ne kaže da će se Srbija zalagati za ujedinjenje sa nekim drugim, jer se zalaže za međunardono priznate granice i poštovanje međunarodnog javnog prava.

“Ali, tražiću objašnjenje i pitati šta biste rekli da je to neko iz Srbije ili RS? Da li bi bio sličan ili isti odgovor, ili je onima koje ste vi rađali sve dozvoljeno, a Srbi ništa ne smeju ni da pitaju. Ja ću da se drznem, da pitam i tražim objašnjenje”, rekao je Vučić.

Dodao je da će to objašnjenje tražiti u zvaničnoj formi od svih šefova država i vlada.

“Moram da pitam kako bi reagovali da takve izjave dolaze iz Beograda, kakve dolaze iz Prištine, jer jednom sa tim mora da se prekine i ne može više objašnjenje da bude – pustite, koga briga šta priča Kurti. Ali, zato kažu – kad Vučić to priča to može i da se desi, što je bilo objašnjenje jednog od najvažnijih političkih predstavnika koje sam pitao”, rekao je Vučić.

Ponovo je upita da li to znači da neko ima pravo na neodgovornost, ako je Albanac ili pripada nekim drugim narodima, ali nemate pravo, ne na neodgovornost, već na iste aršine, ako ste Srbin.

“Samo želimo da to neko jasno kaže”, zaključio je Vučić.

S Putinom o svim ključnim političkim pitanjima i o KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će sutra imati veoma važan susrert sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, 19. do sada, kao i da će razgovarati o svim ključnim političkim pitanjima.

Kazao je da će razgovrati sa Putinom i o KiM i da će ga obavestiti o svemu što se dešava u razgovorima o KiM, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

“Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese”, rekao je Vučić.

Kaže da je Rusija četvrti trgovinski partner Srbiji i da veruje da ima mnogo prostora za uvećanje trgovinske razmene sa Rusijom.

“Već smo zavrsili mnogo razgovora i pregovora sa ruskim partnerima. Sutra posle sastanka sa Putinom ću moći da vas obavestim o svemu i svim dokumentima koja smo već dogovorili i koja već treba da potpisujemo. Prvo što je usaglašeno jeste strateško srpski – ruski program eknomske saradnje od 2021. do 2026. godine, u različitim oblastima ekonomskog razvoja i trgovinske saradnje, to smo dugo pripremali i saglasili sa ruskim partnerima”, naveo je Vučić.

Kaže da je dogovorena i prva faza tzv. centra za radiofarmaciju od 15 miliona evra.

“To je važno da bismo mogli da ponovo naše inženjere i stručnjake koje smo imali u Vinči za nuklearnu energije da podignemo, njihovo i znanje kod mladih, kao što to radimo u veštačkoj inteligenciji i robotici”, kazao je Vučić.

U postupku je usaglašavanje još mnogo sporazuma i o tome ću sutra sa Putinom, dodao je Vučić.

U dve investicije uložili smo više od 5 mlrd evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u poslednja dva dana u Srbiji započele dve investicije vredne više od pet milijardi evra.

On je prilikom obraćanja medijima rekao da je na ceremoniji početka izgrdanje brze pruge Beograd – Novi Sad propustio da kaže da će to koštati četiri milijarde i 160 miliona evra i biće završena za tri godine.

Prema njegovim rečima, samo izgradnja pruge od 108 kilometara između Novog Sada i Subotice košta 160 miliona evra, dok pruga Beograd – Novi Sad košta više.

“Oko metroa svi smo saznali za poteste da su me psovali, vikali na dan kada kažemo da smo za narednih 8 god izdvojili 4,5 milijard evra. Kada saberete sa 160 miliona evra to je preko 5 milijardi evra u dve investicije”, rekao je Vučić.

On je kazao i da, od kada se rodio, ljudi pričaju o metrou.

“Posle decenija, 53 godine snova od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac i znanje da to uradi. Međutim, ne samo u Ðilasovim već i u mejnstrim medijima mogao sam da vidim da su svinjokolji važnija vest nego investicije od 5 milijardi evra. Hoću narodu da kažem da to nikada nismo imali. Metro će biti jedan od najmodernijih u Evropi zahvaljujući kome će standard da poraste za 20 do 50 odsto”, rekao je on.

Kako je pojasnio metro je značajan ne samo za Beograd već i za celu Srbiju jer će, kaže, to ulaganje povećati rast Srbije i doneti ljudima veće plate i penzije.

On je ocenio da samo jedna linija metroa mnogo znači stanovnicima Karaburme i istakao da će Savski trg biti čvorište za sve linije.

“Kada idete sa Banovog brda do Mirijeva kada je špic potrebno vam je 45 do 55 minuta, a sada će za to biti potrebno 12 do 15 minuta pri čemu ne ugrožavate ikoga. To će se dogoditi za šest godina”, rekao je Vučić.

On je kazao i da će sve ostale linije metroa promeniti živote ljudi.

Govoreći o železničkoj infrastrukturi, on je podsetio da će u januaru 2022. godine biti završeni testovi linije Beograd – Novi Sad i da bi u februaru mogla da startuje komercijalna linija.

“Kažu cena od 1.000 dinara je visoka, ali ako se vozite luksuznim vozom stižete za pola sata, a ovako plaćate drumarinu, gorivo”, rekao je Vučić i dodao da će sledeće godine početi proširenje puta Beograd – Novi Sad sa osam traka.

Vučić je istakao da se trenutno radi na izgradnji 10 auto-puteva i saobraćajnica, što se ne radi ni u jednoj zemlji u Evropi.

Objašnjava da se radi na Fruškogorskom korisoru, autoputu do Bijeljine, brzoj saobraćajnici uz Dunav, Moravskom koridoru, putu Niš – Pločnik koji je važan za Toplicu i Srbe na KIM.

Takođe radi se i o putevima koji će olakšati život građanima Čačka, ali i na zaobilaznicama oko Kragujevca, Mrčajevaca.

“Nadam se da ćemo do kraja godine potpisati ugovor za izgradnju puta Požega – Boljare preko Ivanjice. To je od ključnog značaja”, rekao je Vučić.

Razgovor s Lajčakom bio korektan, od nestalih do ZSO

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je razgovor sa specijalnim izaslnikom EU Miroslavom Lajčakom bio korektan, normalan, ali ne bi, kazao je, iznosio detalje.

Na pitanje da li je Lajčak na nečemu insistirao s obzirom na to da je rekao da je došao da razgovara o mogućem susretu srpskog predsednika sa Kurtijem do kraja godine, Vučić je rekao da je Srbija ta koja traži razgovore.

“Mi tražimo razgovore ne zato što sam oduševljen Kurtijevom politikom već zato što razgovor mora da donese neke rezultate.

Ne bih o detaljima razgovora…, a razgovarali smo od rešavanja pitanja nestalih osoba do formiranja Zajednice srpskih opština”, rekao je Vučić.

Rezerve gasa nam pale na 128 miliona kubnih metara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su rezerve gasa naše zemlje pale na 128 miliona metara gasa kubnih i da će sutra jedna od najvažnijih tema u razgovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom biti – gas za našu zemlju.

“Za nas je gas ključno pitanje, mi u ovom trenutku imamo rezerve gasa 128 miliona metara kubnih, a imali smo pre i 261 milion”, rekao je Vučić.

Kaže da je to zbog toga što svakodnevno trošimo gas da ne bismo uvozili struju koja je na berzi put puta veća od proizvodne cene u našoj zemlji.

Vučić napominje da zbog toga ne moramo da uvozimo neophodne količine struje po tako visokim cenama, koje na dnevnom nivou iznose više miliona evra.

To su trenutno ogromni gubici za mnoge zemlje, a posebo za države u regionu.

“Na berzi je cena gasa bila u jutarnjim časovima 1.064 dolara, a mi plaćamo gas 270 dolara, a cena struje je između 250 i 300 po megavata u celoj EVropi, dok je kod nas cena 50 evra po megavatu”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, samo zbog uvoza struje padaju ekonomije mnogih zemalja, srednje i niže razvijenih, i raste im javni dug.

Tako da je od nas cena gasa od presudnog značaja, dodao je Vučić.

Sledi analiza, da ne ulažemo, bili bismo lak plen

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će početkom ili sredinom narednog meseca dva dana boraviti u Nišu, gde će, kako je rekao, na transparentan način analizirati šta je Srbija uradila i šta namerava da uradi po pitanju vojnog naoružanja.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje da li će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o vojno tehničkoj saradnji dve zemlje.

Predsednik je potvrdio da Srbija ima dobru vojno-tehničku saradnju sa Rusijom i da naša zemlja ulaže mnogo u naoružanje.

“Ulažemo mnogo zato što nam je ekonomija snažnija, svakome je jasno da bismo bili lak zalogaj i plen svima koji bi želeli da to ne činimo”, naveo je Vučić, koji danas putuje u Soči, gde će sutra sastati sa ruskim predsednikom.

Sa Putinom i o situaciji u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, tokom posete Rusiji, sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati i o situaciji u našem regionu.

Vučić je juče u Beogradu razgovarao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a na pitanje novinara šta će preneti Putinu o situaciji u BiH, rekao je da pretpostavlja da će sa šefom ruske države razgovarati i o situaciji u regionu, ne želeći da se meša u unutrašnje stvari drugih država.

“Pretpostavljam da ćemo razgovarati o situaciji u regionu, o našem viđenju situacije u regionu. Ja se uvek čuvam da ne govorim i da se na direktan način ne mešam u unutrašnje stvari drugih država”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Dodika juče saslušao, da su imali dug sastanak, uobičajene konsultacije, oko eko saradnje, ali i političkih pitanja.

Vučić je poručio da je važno da se tenzije spuste i da budu neuporedvino niže, da se razgovara kako da se prevaziđe probelem, te dadodao da je uveren da će na tom fonu istrajavati i Milorad Dodik.

“A, razgovaraću sa Putinom o situaciji u celom regionu”, rekao je Vučić.

Hoćemo da olakšamo ljudima koji žele da imaju decu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da država nikoga ne primorava da ima decu već da novčanom podrškom želi da olakša svima koji se na to odluče, jer su deca naša najveća vrednost.

On je tako odgovorio na pitanje novinara N1 – koji to roditelj ženskog deteta koje pošalje na studije želi da mu dete zatrudni, a povodom najevljene podrške i potencijalnim roditeljima koji su studenti, i dodao da ne razume takvo pitanje i istakao da je rađanje stvar odluke svakog punoletnog čoveka.

“Onima koji žele da imaju dete, olakšavamo, ali to je njihov izbor, ne teramo nikoga. Ako već naprave takav izbor, da mogu da studiraju, a ne mešamo se u izbor da li neko želi da ima dete”, rekao je Vučić.

Predsednik poručuje da svi koji se odluče da imaju dete treba da znaju da mogu da računaju na podršku države.

Mislim da su deca najviša vrednost i borimo se za ono što ostaje iza nas, naglasio je Vučić.

Vučić najavio značajnu podršku sportskim klubovima

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas veliku finansijsku podršku i pomoć svim prvoligaškim i drugoligaškim sportskim klubovima, jer, kako je poručio, Srbija želi da bude uspešna u svim sportovima, kao što je pokaza da smo uspešni u fudbalu.

Ponovio je da će pre kraja godine početi izgradnja nacionalnog stadiona, koji će, kako kaže, biti na ponos svih građana i biće, ističe, lepša od minhenske “Alijanc arene”.

Predsednik je rekao da će se izgradnjom nacionalnog stadiona na području Surčina značajno promeniti ne samo taj deo grada, već Beograd i Srbiju.

“Moja je dužnost da govorim o onome što su istorijski rezultati ove vlasti i ponosan sam što Srbija uspešno napreduje, bićemo zemlja broj 1 ili broj 2 u Evropi, a to ćemo znati ovih dana”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti uoči današnjeg puta u Soči i nakon jučerašnjeg razgovora sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Fudbalerima obećani novac uplaćen sutradan posle pobede

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je novac fudbalerima koji su pobedili Portugal i na taj način obezbedili učešće reprezentaciji Srbije na Svetskom prvenstvu Kataru uplaćen odmah nakon što je taj uspeh postignut.

Vučić je tokom obraćanja građanima, odgovarajući na pitanja novinara o tvrdnjama da fudbalerima još uvek nije uplacena obećana novčana nagrada, podsetio da je utakmica završena u Portugalu oko 22.00 časa, i da je novac, koji im je obećao pre utakmice u slučaju pobede, uplaćen odmah sutradan.

“Istog dana smo uplatili novac. Završili smo utakmicu u 22.00 uveče, a sutra ujutru oko 13.05, 13.10 časova novac je bio uplaćen na račun. Mi svoje obaveze završavamo”, kazao je Vučić.

Kada dobijemo studije Rio Tinta, posetiću dolinu Jadra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će posetiti dolinu Jadra odnosno Gornje Nedeljice, kada država bude dobila studije od Rio Tinta u vezi sa pravljenjem rudnika litijuma, kao i da veruje da će ta poseta biti u narednih nekoliko meseci, a možda i ranije.

“Onog trenutka kada budem imao o čemu da razgovaram po pitanju Rio Tinta sa ljudima iz Gornjih Nedeljica, čim dobijemo od njih te studije i kada budemo mogli da ih sagledamo, otići ću među te ljude i pokazati im šta je ideja Rio Tinta i reći šta je naša ideja”, kazao je Vučić na pitanje novinara kada će posetiti dolinu Jadra.

Izrazio je uverenje da bi to moglo da bude za nekoliko meseeci, a možda i ranije.

“Obavestiću i Violu Fon Kramon o tome, ne znam šta, ali hoću… Biće mi mnogo lepši doček u Gornjim Nedeljicama nego njoj i onima koji su sa njom došli pokušavajući da loše govore o meni”, rekao je Vučić.

Uskoro dobre vesti za kragujevački Fijat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da uskoro očekuje dobre vesti za kragujevački Fijat, ali da o tome još ne može da govori.

Vučić je, na pitanje da li će sutra podsetiti predsednika Rusije Vladimira Putina da je pre šest ili sedam godina obećao uvoz srpskog Fijata u Rusiju, rekao da se ne stidi toga što je molio Putina i za to, kao što će ga sutra moliti za gas.

Naveo je da Rusija u to vreme nije mogla da donese tu odluku zbog Belorusije i Evroazijske unije.

Kaže da kragujevački Fijat sada ima manju proizvodnju modela fijat 500 L nego ranije i da je ta fabrika pre bila među prvim kompanijama po izvozu i doprinosu BDP-u naše zemlje, što sada nije slučaj.

Vučić je rekao da je 2013. i 2014. Fijat bio najznačajniji investitor, ali da se Srbija od tada dosta promenila i postala mnogo ozbiljnija ekonomija i da sada imamo i značajnije investitore.

“Nadamo se da ćemo uskoro imati dobre vesti za Fijat, ali o tome još ne mogu da govorim i o tome će više pričati Ana Brnabić kada neke stvari budu završene, što će biti dobre vesti za kragujevačke radnike”, kazao je predsednik.

Vučić ističe da će sutra dati sve od sebe, da se ne stidi i ako sutra ne bude uspeo u razgovoru sa Putinom.

Pokušao sam mnoge stvari u kojima nismo uspeli, ali smo u mnogo više uspeli, dodao je Vučić.

Kako je ironično primetio,ova vlast jedino nije uspela da opljačka državu kao što je to uradila prethodna vlast.

Vučić je naglasio da će sutra tražiti mnogo bolju cenu od 500 ili 600 dolara za hiljadu kubika gasa.

“Ja da sam Putin, pitao bih se da li to da uradim nekom iz Srbije i u razgovoru tamo sa nekim Vučićem. Nadam se da će nam Putin izaći u susret”, dodao je Vučić.