Naučni kongres o tamburaškoj muzici u Novom Sadu

98

U Novom Sadu je održan 6. kongres svetske tamburaške asocijacije, na kojem su stručne i naučne radove predstavili eminentni pradavači iz pet zemalja. Tokom tri dana trajanja kongresa održane su i krativne radionice za mlade i otvorna izložba likovne kolonije ,,Tamburica Fest-a 2021”.

U okviru trodnevnog programa šestog kongresa svetske tamburaške asocijacije u Novom Sadu, održane su edukativno kreativne radionice za mlade. Radionicama su prisustvovali predsednik Svetske tamburaške aocijacije i direktor Tamburica Fest-a, dr Jovan Pejčić, članovi asocijacije i eminentni predavači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Austrije.

Neke od tema predstavljene na kongresu bile su: tambura u svetu umetnosti, tamburaška muzika u likovnoj umetnosti i tehnika sviranja na tamburi. Kako ocenjuju učesnici, kongres posvećen tamburi izuzetan je doprinos negovanju i afirmaciji tamburaške muzike.

U okviru skupa u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu otvorena je izložba likovne kolonije ,,Tamburica Fest-a 2021.” koja prikazuje umetnička dela o životu tamburaške muzike.