O 15 godina edicije “100 slovenskih romana” u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu

62

Prestižna međunarodna edicija “100 slovenskih romana” obeležava ovih dana novim knjigama i razgovorima o objavljenim knjigama 15 godina postojanja, saopštavaju iz IK “Arhipelag”. 

Pokrenuta u jesen 2006. godine od strane Foruma slovenskih kultura iz Ljubljane, edicija “100 slovenskih romana” okupila je preko 100 pisaca, preko 30 prevodilaca i preko 50 književnih kritičara, kao i renomirane izdavače i privatne i javne institucije kulture iz devet slovenskih zemalja.

Tokom 15 godina postojanja edicije njeni nacionalni izdavači su u okviru ovog projekta objavili više od 100 knjiga i organizovali desetine književnih i kulturnih događaja s piscima čije su knjige zastupljene u ovoj ediciji.

Petnaest godina edicije “100 slovenskih romana” biće obeleženo nizom događaja u različitim zemljama. Razgovor o ediciji “100 slovenskih romana” biće održan i 8. decembra u 13 časova u gradskoj biblioteci u Novom Sadu gde će učestvovati Vladislava Gordić Petković, Zdenka Valent Belić, Mladen Vesković i Gojko Božović.

Ruska državna biblioteka biće domaćin izložbe “100 slovenskih romana”. Otvaranje izložbe u najvećoj biblioteci u Rusiji i drugoj po veličini biblioteci u svetu održaće se 16. decembra 2021. godine. U Sloveniji su upravo objavljene dve nove knjige u kolekciji 100 slovenskih romana, među kojima je i roman Svetlane Velmar Janković “Lagum”.

Edicija “100 slovenskih romana” je antologijska i reprezentativna biblioteka najboljih romana napisanih na nekom slovenskom jeziku posle pada Berlinskog zida. Takva antologija retka je u ukupnom evropskom izdavaštvu.