Kordon oklopnjaka krenuo na Mitrovicu! Rafalna paljba kod Brnjaka

36

Već nekoliko minuta u severnom delu Mitrovice čuje se sirena za uzbunu. Sirena je veoma intenzivne jačine zvuka, mnogi građani su uspaničeni, a posebno ljudi sa malom decom koji su se zatekli na ulici.

22.37 – PREDSEDNIK SRBIJE UŠAO U ZGRADU GENERALŠTABA!

22.20 – RAFALNA PALJBA KOD BRNJAKA: Odjekuju pucnji na KiM

Pucnji odjekuju i u selu Banje koje se nalazi nedaleko od prelaza Brnjak.

21. 38 – Rusija reagovala povodom situacije na KiM: Još jedan korak ka proterivanju Srba.

21.20 – Na glavnom mostu preko Ibra nema trenutno nikoga osim nekoliko policijskih vozila.

Ranije tokom popodneva pojavila se informacija da su Albanci iz južnog dela krenuli da se okupljaju, ali u ovom trenutku nema većih grupa sa južne strane mosta, navodi Kosovo onlajn.

21.20 Policija iz Vučitrna

Iz Vučitrna stiže dodatna policija.

21.10 Pripadnici ROSU pretukli Srbina iz Leška

Pripadnici ROSU na barikadi kod Slatine pretukli su Srbina iz Leška. Kako saznajemo, pripadnici ROSU su pokušali da probiju barikade. Tom prilikom pretukli su Srbina iz Leška N. V. On je odmah prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. 

20.46 – Čak 31 vozilo ROSU 

Uočene tri Tojote, dva Hamera i Škoda pod rotacijom iz pravca Vučitrna prema Kosovskoj Mitrovici, a upravo i sedam vozila pod rotacijom… Ukupno izbrojano 31 vozilo ROSU!

20.40 – Snage jedinice Rosu krenule su iz Prištine!

Kreću se u oklopnim vozilima u smeru severa, prenose Novosti. Među njima su i ekipe hitne pomoći. Kako se dodaje, pripadnici ove formacije su pod punom opremom i vodenim topovima.

Oni se kreću u smeru Zupca i Zubinog potoka.

20.40 – Kosovska policija primećena iz pravca Gračanice

Primećeno je da kroz Gračanicu iz pravca Gnjilana u vozilima i u punoj borbenoj opremi, prolaze pripadnici KP-a!

20.35 – Kosovska policija saopštila je večeras da je zatvorila prelaze Brnjak i Jarinje za putnički saobraćaj i vozila

U saopštenju policije se navodi da su prelazi zatvoreni zbog blokade. Građani se obaveštavaju da za promet koriste druge prelaze. U ovom trenutku na administrativnom prelazu Jarinje nema nikoga, prazno je sa obe strane, i iz pravca Centralne Srbije i iz pravca KiM. A pre samo sat vremena kolona je bila duga tri kilometara.

20.30 – Kod mosta na Ibru se okupljaju i Albanci iz Južne Mitrovice

Ugostiteljski objekti u Severnoj Mitrovici su zatvoreni, a sirene se i dalje čuju, jedinice kosovske policije dodatno pojačavaju svoje snage.

20.25 – Mitrovicom i dalje odjekuju sirene

Severnom Mitrovicom i dalje neprekidno odjekuju vazdušne sirene za opasnost. U Rudaru, gde je blokirana magistrala od Prištine prema Leposaviću i Jarinju, u ovom trenutku je više hiljada građana Severne Mitrovice i Zvečana. Na putu je mnogo putničkih vozila i kamiona, tako da je nemoguće proći. Blokiran je i put od Leposavića prema Mitrovici, javlja Kurirov reporter sa lica mesta.

20.20 – Šiptari kreću sa dugim cevima i vodenim topovima na sever

Velike snage šiptarskih specijalaca krenule su upravo iz baze “Belvedere” prema severu Кosova.

20.10 – Most koji razdvaja Kosovsku Mitrovicu između Srba severno i Albanaca južno, je zatvoren!

20.10 – Srbi sa severa Kosova i Metohije protestuju na magistralnim putevima

Protesti su u mestu Rudare kod Kosovske Mitrovice, kod Leške prema Jarinju i mestu Zupče kod Zubinog potoka…Saobraćaj je blokiran na tim mestima.

„Nema predaje“, glavna je poruka Srba, nezadovoljnih najavom prištinski vlasti da sutra počne primena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama.

20.00 – Ministarstvo odbrane o lažnim navodima Prištine

Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštilo je da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije.

19.41 – Poslednji snimci sa prelaza Jarinje

Kolone su nepregledne, čeka se preko dva sata.

19.41 – Pojačane snage specijalne jedinice nalaze se kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

U blizini mosta na Ibru vide se specijalne jedinice, kao i snage Kfora i italijanski karabinjeri.

19.30 – U Leposaviću crkvena zvona se čuju bez prestanka

19.25 – Situacija u Rudaru mirna 

Put je blokiran nedaleko od Krsta. Blokada je napravljena kamionima od kojih su pojedini natovareni zemljom. U blizini blokade je i više vozila hitne pomoći.

19:20 – Kosovska policija ne dozvoljava prelaz na Jarinju

Policija preko prelaza ne dozvoljava ni pešacima, ni vozilima, a na sve to, vraća i one koji su već prešli.

19.20 Kurti je na Jarinje poslao specijalce sa automatskim puškama

Aljbin Kurti je na Jarinje poslao specijalce sa automatskim puškama.Ispred novoformirane baze interventne pogranične jedinice tzv. kosovske policije nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje raspoređeno je više pripadnika ove jedinice sa automatskim naoružanjem kao i sa kompletnom opremom (šlemovi, panciri).

Srbi su formirali barikade i zaprečili put Albanskim specijalcima u mestima Rudare i Zupče, kao što se može videti na fotografijama.

19.15 – Kurtijeva policija zatvorila „Brnjak“

Policija tzv. Kosova zatvorila je administrativni prelaz „Brnjak“, a situacija je identična i na administrativnom prelazu Rudnica, s tim što policija propušta samo vozila sa kosovskim registarskim oznakama.

19.07 – Petković: Odluke Prištine neprihvatljive za Beograd

Neprihvatljivo je izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posle sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine.

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za naše građane na prostoru pokrajine kao i do sada.

„Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine. Kada je reč o jednostranim odluakma Kuritja koje treba da stupe na snagu od ponoći rekao je da će se videti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da urazume Kurtija.

Petković je preneo i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtev za formiranje Zajednice Srpskih opština. On je istakao da ove kriza i svega što se dešava kao i institucionalno nasilje nad Srbima na KiM ne bi bilo da danas imamo ZSO koja treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM.

19.01 – Albanci se gomilaju kod mosta u Južnoj Mitrovici

U južnom delu Kosovske Mitrovice, odmah posle Glavnog mosta koji razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu, nalazi se oko 200 okupljenih Albanaca.

 18.49 – Postavljene barikade u mestima Rudar i Zupče na severu Kosova

Nezadovoljni najavljenim merama reciprociteta građani su postavili barikade u mestu Rudar i Zupče, kraj Zubinog potoka.

U mestu Zupče glavni put je preprečio kamion, a, kako nezvanično sazanjemo, građani su počeli da se okupljaju i na prelazu Jarinje.

 18.27 – Narod se okuplja u centru Severne Mitrovice

Građani se okupljaju, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Narod će krenuti ka mestu Rudar kod Zvečana gde će ojačati već postavljene barikade.

18.24 – Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru, navode prisutni.

Apelovano je na građane da ostanu mirni.

Od strane Srba je postavljena barikada na lokaciji izmedju sela Zupče i Varage, opština Zubin Potok.

Sirene odjekuju Zubinim Potokom.

18.22 – Trenutna situacija na KiM

18.20 – Da su se sirene oglasile objavili su u pojedini meštani Mitrovice na društvenim mrežama.

18.13 – Vidljivo je kretanje i vozila hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama.

18.05 – Kamioni blokiraju put kod Zvečana

U mestu Rudare, opština Zvečan, kod „Krsta“ izvršena je blokada puta sa nekoliko kamiona. Kamione su postavili lokalni Srbi.

17.50 – Sirene za vazdušnu opasnost u Severnoj Mitrovici

Nakon sastanka koji se održao danas poslepodne povodom poteza Prištine da od 1. avgusta počne primena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde kao zamena za dokumenta, oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost u Severnoj Mitrovici.

IZVOR: pink,rsP