Lakićević: Nacionalni plan za klimu i energetiku prekretnica razvoja energetskog sektora

25

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević, rekao je danas gostujući na Tanjug TV da je donošenje Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku prekretnica razvoja energetskog sektora Srbije kome su neophodne investicije radi obezbeđivanja energetske bezbednosti i zaštite životne sredine.

„Ministarstvo rudarstva i energetike iniciralo je prošle godine usvajanje četiri nova zakona koji su preduslov razvijanja nove energetske politike Srbije. Donošenje Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku omogućiće energetskom sektoru nove investicije uz obezbeđivanje energetske sigurnosti i zaštite životne sredine. Realizacijom plana do 2030. godine imaćemo 40 odsto manju emisiju štetnih gasova kao i 40 odsto veće učešće OIE u proizvodnji električne energije. Mi moramo da radimo na izgradnji novih elektroenergetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora, kao što su sunce i vetar, kako bismo obezbedili veću energetsku bezbednost i smanjili uvoznu zavisnost s obzirom da trenutno uvozimo ugalj i električnu energiju iz drugih država. Kada imate solarne i vetroelektrane, nemate potrebe za uvozom električne energije već imate sopstvenu proizvodnju električne energije uz neophodnost balansiranja. Ovaj plan predviđa i nove investicije u izgradnji interkonekcija sa susednim zemljama kako bismo diversifikovali pravce i izvore snabevanja gasom, ali i nove tehnologije kao što su biogas i vodonik koje će dati veliki doprinos stabilnosti energetskog sistema u budućnosti“, rekao je Lakićević.

Lakićević je naglasio da je energetska efikasnost važan stub energetske bezbednosti i da Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da pruža podršku građanima subvencijama u iznosu od 50 odsto za zamenu stolarije, izolacije, kotlova i postavljanje solarnih panela.

„Prošle godine objavili smo prvi javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima na kome je preko 4.000 prijavljenih dobilo subvencije za zamenu stolarije i izolacije. Ove godine raspisali smo novi javni poziv na kome će preko 25.000 domaćinstava dobiti subvencije u iznosu od 50 odsto za energetsku efikasnost i postavljanje solarnih panela. U vremenu teške energetske krize koja je pogodila ceo svet mi radimo na tome da omogućimo subvencije domaćinstvima da postave solarne panele i postanu proizvođači električne energije za svoje potrebe. Na jesen ćemo raspisati novi javni poziv na kome će 100.000 domaćinstava moći da učestvuje i interesovanje za ove subvencije, naročito za postavljanje solarnih panela, svakodnevno raste“, rekao je on.

Državni sekretar je rekao će građani koji mesečno u proseku plaćaju električnu energiju 3.500 dinara, imati uvećane račune manje od 200 dinara. Takođe je istakao da je ovo povećanje cene električne energije značajno jer će omogućiti da se finansiraju novi projekti i investicije kojih nije bilo u prethodnom periodu.