“Žetelački dani” u Vojlovici završeni svečanim balom

23

Tradicionalni „Žetelački dani“ koji su se u Vojlovici održali po 27. put završeni su svečanim balom.Manifestaciju su organizovala slovačka i mađarska kulturno-umetnička društva Đetvan i Tamaši Aron.

Manifestacija ‘’Žetelački dani”  obeležava kraj žetve, a cilj je da se nezaboravi značaj i način skidanja poslednjih otkosa ovogodišnjeg roda pšenice, onako kako se to radilo u stara vremena, pre kombajna,  kažu organizatori.

Meni su značajni jer od malih nogu učestvujem u ovim manifestacijama, ovo su 27. Žetalački dani koji su sad zajedno sa slovačkim društvom “Đetvan” . Ovu manifestaciju su započeli naši preci 70-tih godina i to je sećenja na žito, hleb i na sve što nas hrani, rekao je Vilmoš Lečei, predsednik KUD-a “Tamaši Aron”.

“Žetelački dani” završili su se  balom na kojem su izvedene tradicionalne pesme i plesovi. Ova manifestacija takođe pokazuje i skladan život u zajednici Mađara i Slovaka, rekao je Mikael Spišijak, predsednik KUD-a “Đetvan”.

Živimo u zajednici od samog rođenja da li to bilo privatno ili u kulturno-umetničkom društu, to su ljudi sa kojima se svakodnevno družite, sa kojima sarađujete i privatno i poslovno. Imamo veoma dobru saradnju i gledamo kako još više da je poboljšamo, rekao je Mihael Spišijak, predsednik KUD-a “Đetvan”.

Sledeća manifestacija “Kirvaj”u Vojlovici biće održana u septembru, a njom CE biti  obeležen praznik osveštenja Reformaroske  i Evangeličke crkve koje, jedna kraj druge, u centru naselja, stoje od 1902. godine.