Organizacija „Romanipen“ za kvalitetniji život Roma u Šumadiji

18

Već 17 godina organizacija „Romanipen“ iz Kragujevca pruža podršku Romima kroz različite aktivnosti, projekte i radionice. Najviše je usmerena ka deci ranog školskog uzrasta i njihovoj edukaciji kako bi ostali u sistemu obrazovanja. Aktivno učestvuju i u prelaznom period između različitih nivoa školstva pa je čak 73 odsto dece, koja su učestvovala u pripremnoj nastavi, upisalo srednju školu koja je bila prva na listi njihovih želja.

Od 2005. godine obrazovno kulturna zajednica Roma „Romanipen“ u Kragujevcu sprovodi brojne projekte koji imaju za cilj da unaprede kvalitet života ove manjine. Kako bi deca ostajala u sistemu obrazovanja akcenat je stavljen i na pripremnu nastavu za upis u srednje škole.

„Dakle, deca su imala pripremnu nastavu, 30 časova iz srpskog, matematike i hemije, bila su tu deca iz svih osnovnih škola koja su bila zainteresovana, većinom su to deca romske nacionalnosti i deca koja su imala potrebu za podrškom u učenju“, objašnjava Emina Nikolić, aktivistkinja obrazovno kulturne zajednice Roma „Romanipen“.

„Ja sam upisala Medicinsku školu, smer za ginekološku sestru i dosta mi je značilo jer u školi prosto nisam imala slobodu od vršnjaka da pitam šta mi nije bilo jasno, a ovde sam mogla“, kaže Sara Alić.

„Ona je htela Medicinsku školu da upiše i to smo znali ali da nije bilo njih, njihove pomoći kao i dodatnih poena koji su joj dodeljeni, ona ne bi upisala željeni smer koji je htela“, dodaje Violeta Alić.

Pored podrške deci predškolskog i školskog uzrasta, „Romanipen“ pomaže i roditeljima kroz različite aktivnosti u kojima učestvuju zajedno sa decom a tu su i radionice namenjene tinejdžerima.

„Oni najviše vole biblioteku igračaka. Imam i dvoje starije dece koji dolaze ovde da uče, uče dosta toga i kako da se ponašaju u školi, kao i o školovanju i mnogo toga su ovde naučili i to primenjuju u školi što ovde nauče“, kaže Ivana Otašević.

„Ovde smo radili i radionice poput običaja pripadnika romske nacionalnosti kao što su rani brakovi i učili smo šta ne treba raditi pogotovu sad u 21. veku“, navodi. Aleksandar Aleksandrović.

Podaci govore da je 84 dece do pet i po godina uključeno u prve nivoe obrazovanja, podršku je dobilo pedeset prvaka a prošle godine obezbeđeno je 13 stipendija za studente i 17 stipendija za srednjoškolce romske nacionalnosti.

„Upravo mi tu targetiramo tu tranziciju prevođenja dece iz jednog nivoa obrazovanja ka drugim i pre svega ka ekonomskom osnaživanju da oni sutra postanu relevantni članovi šire zajednice i da dobiju mogućnost da se zaposle i da dobiju mogućnost da svoje porodice izdržavaju“, Božidar Nikolić, direktor obrazovno kulturne zajednice Roma „Romanipen“.

Tokom pandemije za dve godine 742 korisnika koristilo je usluge komunikacijskog centra romske zajednice, podeljeno je pet stotina higijenskih paketa i sto tableta tako da je „Romanipen“ prepoznat od strane zajednice kao organizacija koja aktivno pruža pomoć i potrebne informacije za kvalitetniji život Roma u Šumadiji.