Predsednik Vučić: Verujem da će doći do deeskalacije situacije na KiM

21

Sastanak predsednika Srbije i vojnog vrha održan je večeras u Generalštabu, a predsednik Aleksandar Vučić po njegovom završetku preneo da je da je Beograd molio predstavnike međunarodne zajednice da učine sve što mogu da utiču na Prištinu da povuče svoje odluke i izrazio nadu da će već sutra doći do deeskalacije situcije na KiM.

„Završen je sastanak u Generalštabu, general Mojsilović je, pre toga, razgovarao sa komandantom KFOR-a. Važno je da je taj razgovor protekao u korektnoj atmtsferi, na profesionalan način, prihvaćen obaveze obeju strana, pre svega, u razmeni informacija, jer je bilo mnogo neistina i dezinformacija“, rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je se da oko ponoći očekuje dolazak komandanta KFOR-a u Kosovsku Mitrovicu i njegov razgovor sa predsednikom Srpske liste Goran Rakićem i predstavnicima Srba.

„Molili smo predstavnike međunarodne zajednice, da učine sve što mogu, ako ne mogu da ukinu, pošto će zemlje Kvinte uvek podržati svaku odluku Prištine, koja bi bila nešto što suverene države mogu da urade, a onda da utiču na veoma neodgovornu albansku stranu, da odloži primenu ovih odluka pre nego što se nastavi dijalog“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je za Beograd strašno važno da se dijalog nastavi, i da pokušavamo da stvari rešavamo mirnim putem.

„Verujem da ćemo, kratkoročno govoreči, imati dobrih vesti. A šta će biti dalje, to ne mogu da tvrdim, ali nada, se da će ovo, ne večras, ali sutra biti deeskalirano“, poručio je predsednik Srbije.

A, onda, kaže, ostaje vreme da se pripremimo za razgovore i da pokušamo da kroz mnogo kompromisnih rešenja dođemo do povoljnije situacije za očuvanje mira.