Narodna skupština Srbije bira rukovodstvo

26
foto: Tanjug
foto: Tanjug

U nastavku konstitutivne sednice parlamenta, jedini predlog za predsednika Narodne skupštine dostavila je Srpska napredna stranka, a to je dugogodišnji poslanik Vladimir Orlić.

Šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov, obrazlažući taj predlog, kazao je da su razlozi za to – što žele predsednika parlamenta koji će se voditi samo interesima Srbije, sa kojim će skupština biti partner buduće vlade, ali i zbog Orlićeve tolerantnosti.

Jovanov je naveo da je nakon sjajne pobede na izborima koji su prethodili ovom sazivu skupštine, ukupna situacija u svetu dodatno iskomplikovana sukobom u Ukrajini.

„Parlament će imati teška vremena pred sobom, a namera nam je da ga vodi osoba koja može, ume i zna da sledi srpsku politiku u narednom periodu – ni istočnu, ni zapadnu, ni severnu, ni južnu, samo onu koja je u interesu Srbije. Ne želimo da se ponašamo kao navijači, ne želimo da učestvujemo u karikiranju filma „Tri karte za Holivud“ gde se selo deli na one koji podržavaju Ruse i one koji podržavaju Amerikance, već da sačuvamo zemlju stradanja, razaranja i naš narod umiranja“, kazao je Jovanov.

Ističe da iz tog razloga predlažu Orlića jer su uvereni da on može taj zadatak da ispuni jer je iskustan poslanik.

Naveo je da su građani juče mogli da vide dve slike parlamenta, jednu koju je poslala opozicija u ovom sazivu, a koja se, kako je rekao, odnosila na kršenje poslovnika i zloupotrebu mesta predsedavajućeg.

U tom smislu, kaže da je tim neregularnostima najjasnije aplaudirao „čovek kojeg zovu Solunac“, aludirajući na sadašnjeg poslanika Narodne stanke Borislava Novakovića, čije se ime vezuje sa tzv. “ aferu Solun“ – kada 2001. godine, prilikom glasanja o Zakonu o radu, opozicija tvrdila da Novanović, tada poslanik DS-a, nije bio u sali, već da je neko koristio njegovu poslaničku karticu dok je on bio na službenom putu u Solunu.

„Sada je on uzor demokratije – Bora Solunac čovek koji je kršio zakone fizike, ovo je jedina osoba u istoriji čovečanstva koja je bila u isto vreme na dva mesta“, kazao je Jovanov.

Dodao je da su građani, sa druge strane, imali priliku da vide drugu sliku parlamenta na kojoj se razgovara, dogovara, na kojoj su mogli da se vide i oni iz opozicije kako „obleću“ oko Orlića tražeći još neki odbor za njih.

„Zato hoćemo Orlića, jer je tolerantan. Apsolutno tolerantan pristup Orlića omogućio je nezapamćenu zastupljenost opozicije u ovom domu“, kazao je Jovanov.

Kako navodi, Skupština treba da bude kontrolno telo, ali žele da bude ujedno i partner budućoj vladi u razvoju zemlje, ekonomije, investicija, otvaranju novih fabrika.

„Skupština mora da ima i kontrolni karakter, ali nama je važno da u periodu pred nama Srbija bude na putu na kojem je bila i do sada“, kazao je Jovanov.

Pročitao je i Orlićevu biografiju, te naveo da je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva.

Profesionalno je bio angažovan u struci na poziciji inženjera za istraživanja i razvoj u različitim naučno-istraživačkim institutima.

Orlić je član Srpske napredne stranke od 2008. godine, za narodnog poslanika sa liste koju je predvodila SNS izabran je 2014, 2016, 2020. i 2022. godine.

Orlić je obavljao dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe SNS u parlamentu od 2016. do 2020. godine, te potpredsednika Skupštine od 2020. do 2022. godine.

Za člana Predsedništva SNS izabran je 2017, a za potpredsednika Glavnog odbora SNS prošle. godine.