USAID: Podrška boljem grejanju u Somboru

28

Foto: Grad Sombor

U Somboru je danas sa javno-komunalnim preduzećem (JKP) Energana potpisan prvi ugovor o dodeli bespovratnih sredstava iz fondova američke organizacije USAID vredan 120.000 dolara, a novac je namenjen modernizaciji i optimizaciji rada sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, i podrazumeva upotrebu softvera radi ušteda u proizvodnji.

Ugovor je potpisan u okviru projekta „Bolja energija“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a memorandum o dodeli bespovratnih sredstava potpisali su direktor projekta „Bolja Energija“ Daniel Berg i direktor JKP Energana Đurađ Milanović, saopštio je USAID.

„Sredstva iz fondova USAID doprineće modernizaciji i optimizaciji rada sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u JKP Energana, a procena tehničkih stručnjaka je da bi ovim postupkom mogle da se postignu uštede u proizvodnji od 15 do 20 odsto na godišnjem nivou, smanjujući time potrebe za uvozom gasa“, rekao je Berg prilikom potpisivanja.

Direktor JKP Energana Đurađ Milanović najavio je da će novi softver početi sa radom od 1. oktobra.

„Softver će raditi na optimizaciji potrošnje gasa, da kroz složene računarske procese mi uspemo da trošimo nešto manje gasa, odnosno da budemo energetski efikasniji, a samim tim da građani imaju korist, odnosno da će se isto grejati sa manjom potrošnjom gasa, da bi ujedno i račun za gas bio niži“, objasnio je Milanović.

Projekat „Bolja energija“ usmeren je na unapređenje energetske efikasnosti na nivou opština i na povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije, istakli su iz USAID.

Projekat će nastojati da reši pitanje nedostatka podsticaja kao i ograničenih investicija