Vučević: Novi Sad je primio najveći broj izbeglica 90-ih godina

25

Izvor: RTV

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je državno rukovodstvo opredelilo da centralna manifestacija pomenu na sve stradale i prognane Krajišnike te 1995. u zločinačkoj akciji „Oluja“ bude u Novom Sadu zato što je Novi Sad srazmerno broju stanovnika primio najveći broj izbeglica 90-ih godina.

Vučević ističe da time potvrđujemo da smo i grad raznolikosti i grad dovoljno velik da prihvati sve. Kako objašnjava, Novi Sad je nastao kroz migracije često izazvane ratovima, ali je time dobijao novu snagu.

Ne sme se zaboraviti kako smo se mi odnosili prema njima i da li smo bili solidarni, od državnog rukovodstva Srbije pa do svih nas građana. Vučević navodi i da niko ne sme da nam oduzme pravo da se poklonimo senima naših predaka ni u Prvom ni Drugom svetskom ratu kao i ratovima devedesetih.

„Želja nam je da uvažavajući razlike sa našim komšijama iz Hrvatske ipak nastavimo bolju ekonomsku saradnju.Nije ovo zaglavljivanje u prošlosti, ovo je samo razumevanje nekih događaja u kontekstu sadašnjeg i budućeg vremena, a u želji da sutra živimo u boljim odnosima“, kaže Vučević.