Električne vrabac dizalice

188

Šta su vrabac dizalice i koja je njihova namena?

Simpatičan naziv “vrabac dizalice” je zapravo sinonim za električne dizalice sa sajlom. 

Električne dizalice sa sajlom su postavljene direktno iznad iznad objekta koji se podiže – mogu podizati težinu do jedne tone na maksimalnu visinu od 12 metara. One zahtevaju pristup izvorima električne energije, pa se obično nalaze u zatvorenom prostoru. Obično se nalaze u skladištima, automobilskim servisima i mašinskim radionicama i proizvodnim pogonima. Većina električnih dizalica je dizajnirana da izdrži opasna okruženja sa visokim temperaturama. 

Upotreba električnih dizalica sa sajlom povećava operativnu efikasnost eliminisanjem zadataka ručnog podizanja i pozicioniranja koji zahtevaju intenzivan napor. Električne vrabac dizalice rade brže od drugih vrsta dizalica, one su isplative i troše manje prostora od transportnih sistema.

Električne vrabac dizalice primenu nalaze u građevinskoj industriji, u poljoprivrednim poslovima, kao i u domaćinstvima, za podizanje i spuštanje teških predmeta, u situacijama gde je korišćenje ljudske radne snage rizično. 

Kako radi električna vrabac dizalica?

Električna dizalica sa sajlom – tzv. vrabac dizalica osmišljena je kako bi smanjila potrebu za ljudskom intervencijom prilikom podizanja teških materijala. Električne dizalice rade tako što koriste sajlu kao medijum za podizanje. Sajlu vuče motor koji pretvara električnu energiju u mehaničku energiju koja se koristi za podizanje tereta. Motor je smešten unutar kućišta, koje je obično napravljeno od aluminijuma ili druge vrste metala. Motor dizalice je opremljen ventilatorom za hlađenje da brzo odvodi toplotu tokom neprekidnog rada i da omogući rad u okruženjima sa visokim temperaturama.

Kuka koja se nalazi na kraju sajle je pričvršćena za teret koji se podiže. Da bi započeo operaciju podizanja, radnik uključuje motor dizalice. Motor poseduje ugrađenu kočnicu, koja je odgovorna za zaustavljanje motora ili zadržavanje njegovog pogonskog opterećenja primenom potrebnog obrtnog momenta. Napajanje se neprekidno oslobađa prekidom tokom vertikalnog pomeranja tereta.

Električne dizalice sa sajlom su opremljene graničnim prekidačem koji signalizira da se motor automatski zaustavi u slučajevima kada opterećenje premašuje dozvoljeno. Oni mogu da pomeraju teret iz jednog položaja u drugi kada je pričvršćen za kolica. Pozicioniranjem tereta, kao i zaustavljanjem u nuždi, radnik može manipulisati preko kontrolera.

Vrabac dizalice su jednostavne za održavanje i mogu se koristiti u različitim okruženjima. 

Vrabac dizalice sa sajlom ili sa lancem – koje su bolje?

Obe vrste dizalica koriste električnu energiju za podizanje teških tereta, ali one se i razlikuju u pogledu materijala, tehnika i primene itd.

Električna dizalica sa sajlom ima žičano uže napravljeno od čeličnih žica i vlakana, dok električna lančana dizalica koristi lanac visoke čvrstoće kao element za podizanje u dizalici.

Kod električnih dizalica sa sajlama, žičano uže se namotava i odmotava na spiralnom žlebu bubnja dok se teret podiže ili spušta. Tokom namotavanja i odmotavanja, žičano uže se pomera sa leva na desno od bubnja. Iako ovo nije značajan faktor kada je u pitanju podizanje većih težina, nije najpogodnije za precizno podizanje. Električna lančana dizalica podiže teške materijale provlačeći lanac kroz lančanike na teretnom točku. Lanac se obično sakuplja u namenski kontejner za lanac. Mehanizam omogućava vertikalno podizanje i odgovara za precizne zahteve podizanja.

Kako odabrati pravi model električne dizalice?

Najbolje je da razmislite o sopstvenim potrebama za dizanjem teških tereta, pre nego odlučite koju vrstu vrabac dizalice ćete kupiti – sa sajlom ili sa lancem. Visina i brzina dizanja, učestalost, radni ciklus, kapacitet, budžet, okruženje i primena su neki ključni faktori koji odlučuju koja dizalica će biti najprikladnija za vaše operacije. 

Pogrešan izbor opreme za poslove kojima se bavite može dovesti do prekomerne potrebe za održavanjem, neefikasnosti opreme ili većih troškova u radu dizalice. 

Električna dizalica sa sajlom je pogodna za podizanje težih tereta, kapaciteta do jedne tone. Takođe je pogodna za velike visine dizanja – do 12 metara. Ako posao zahteva da se teži teret podiže veoma brzo, izbor električne dizalice sa sajlom bi bio najbolji izbor. Oprema takođe omogućava laku zamenu zajedno sa održavanjem delova kao što su motori i krajnji prekidači. 

Vrabac dizalica sa lancem je savršen izbor za podizanje lakših tereta. Ona ima jedinice koje su lagane i kompaktne veličine, što je čini pogodnom za niz različitih operacija. Laka je za rukovanje i pogodna za vertikalno podizanje, a ne zahtevaju veliku količinu održavanja, jer su prirodno otporne na rđu, habanje i toplinu.

Mere predostrožnosti u radu električnih dizalica

Kako biste produžili životni vek vaše dizalice, ali i zaštitili vlastito zdravlje i bezbednost, sledite savete u nastavku: 

  • Centrirajte teret direktno ispod dizalice. Bočno podizanje će uzrokovati habanje i opterećenje komponenti električnih dizalica.
  • Zamenite neispravne, oštećene i istrošene sajle, kuke, reze, lomove, zupčanike i druge delove. Redovno proveravajte stanje ovih komponenti.
  • Zakačite predmet tako da opterećenje bude uravnoteženo i postojano. 
  • Nikada nemojte prekoračiti preporučenu težinu koju dizalica može da podigne. Nazivni kapacitet, ograničenje radnog opterećenja i radni ciklus dizalice, kao i druga sigurnosna upozorenja, moraju biti ispoštovani.
  • Držite se na bezbednoj udaljenosti od okačenog tereta.
  • Električne dizalice zahtevaju izvor električne energije tokom rada, za razliku od ručnih dizalica, stoga obratite pažnju na izvore toplote, kako ne biste izazvali požar.

Dizalice su namenjene da odmene ljudsku snagu – i da priteknu u pomoć na poslovima koje ljudska ruka samostalno ne može da izvrši. Sada kada znate kako da ih odaberete u skladu sa vašim potrebama, preostaje vam samo da ih oprezno koristite kako biste unapredili svoj rad i učinili ga efikasnijim.