Međunarodna naučna konferencija Savremeno upravljanje vodama održana u SANU

252

MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA

SAVREMENO UPRAVLJANJE VODAMA: IZAZOVI I PRAVCI ISTRAŽIVANJA

Beograd, 19. oktobar 2022. godine – U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, održava se međunarodna naučna konferencija: Savremeno upravljanje vodama: Izazovi i pravci istraživanja, koju organizuje Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ povodom obeležavanja 75 godina uspešnog rada.

Eminentini stručnjaci iz zemlje i inostranstva, na konferenciji će diskutovati o aktuelnim teamama i naučno tehnološkom razvoju u oblasti upravljanja vodama u Srbiji i svetu, kao što su: regulacija reka i složeni sistemi za odbranu od poplava, uloga hidroinformacionih sistema u upravljanju vodama, upravljanje bezbednošću brana, hidrotehnički aspekti uređenja zemljišta, interakcija voda i podzemnih hidrotehničkih konstrukcija, savremeni sistemi za vodosnabdevanje i kanalisanje naselja i druge.

Konferenciju je otvorio predsednik SANU Vladimir S. Kostić, koji je tom prilikom rekao da Institut predstavlja kultnu instituciju u Srbiji prema kojoj Akademija ima nesumnjivo poštovanje. Učesnike su pozdravili dr Saša Lazović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Vladan M. Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu i direktor Instituta prof. dr Dejan Divac, koji je istakao da su stručnjaci Instituta u proteklim decenijama, utkali svoje znanje i iskustvo u gotovo sve značajne projekte u oblasti vodoprivrede u Srbiji i regionu.

„Generalno, opredeljenje Instituta je bilo i ostalo da se pomoću nauke razvijaju sopstveni kapaciteti. Sve što Institut stvara u dubokoj je sprezi sa razvojnim aktivnostima i oslonjeno je na rezultate naučnih istraživanja. Istorija Instituta predstavlja i zadatak i obavezu, a može se reći i svojevrsni zavet za sadašnje i buduće generacije. Imajući to u vidu, trudimo se da Institut danas, kao moderna institucija koja se prilagođava trendovima novog doba, ne zaboravi tradiciju, kao ni znanje i dela generacija stručnjaka koji su gradili njegov ugled u svetu. Trudimo se da spregnemo tradiciju i mladost, da negujemo zajednički rad iskusnih inženjera i naučnika sa brojnim talentovanim mladim stručnjacima koji predstavljaju našu budućnost. Na temeljima rezultata rada prethodnih generacija, sadašnjim i budućim zaposlenima Instituta ostaje privilegija, dužnost i obaveza da nastave i unaprede naučno-istraživački rad Instituta u godinama i decenijama koje slede„, dodao je prof. dr Dejan Divac.

Tokom dva dana trajanja naučne konferencije, 76 autora iz Srbije, Hrvatske, Holandije, Velike Britanije, Austrije, Kanade, Kine, Turske, Grčke, Sjedinjenih Američkih Država i Шvajcarske, prezentovaće svoje radove i učesnicima omogućiti najbolji uvid u rezultate aktuelnih istraživanja, ali i u pravce daljeg naučno-istraživačkog rada u oblasti voda i potencijalne izazove u budućnosti.

Ovim povodom Institut je izdao i Zbornik radova sa odabranih 26 radova.

Detaljnije informacije o konferenciji mogu se pronaći na sajtu Instituta: 75 godina Instituta | Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi „

O INSTITUTU ZA VODOPRIVREDU „JAROSLAV ČERNI“

Institut za vodoprivredu ,,Jaroslav Černi“ osnovan je 1947. godina, kada je u okviru Srpske akademije nauka formiran Hidrološki institut. Iste godine je u okviru saveznog Ministarstva za elektroprivredu osnovana Hidraulička laboratorija, iz koje je 1950. godine nastao Hidroenergetski zavod. Ubrzo su pod okriljem Srpske akademije nauka spojene ove dve institucije i formiran je Hidrotehnički institut „Inž. Jaroslav Černi“. Ovaj Institut se 1959. godine spaja sa Institutom za vodoprivredu Narodne Republike Srbije i tako nastaje današnji Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Institut je kroz protekle decenije uvek predstavljao okosnicu naučno-istraživačkog rada u oblasti voda na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije. Od kada je osnovan, pa sve do danas, Institut je učestvovao u razvoju kapitalnih hidroenergetskih sistema, projektovanju složenih infrastrukturnih rešenja za regulaciju reka i brojnim projektima u oblasti upravljanja kvalitetom voda, hidrotehničkog uređenja prostora, upravljanja bezbednošću brana i dr. U realizaciji više hiljada studija, analiza, projekata i strateških dokumenata, Institut je uvek težio da primenjuje najsavremenije naučne metode i dostupne tehnologije i alate, uvek pod budnim okom vodećih domaćih i inostranih stručnjaka uz neprekidnu saradnju sa najznačajnijim institucijama širom sveta.

Izvor: institut „Jaroslav Černi“