Svečano otvoren Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“

139

Međunarodni mini basket festival „Rajko Žižić“, koji se održava 21. put, svečano je otvoren u hali broj 3 Beogradskog sajma. Festival kojim se čuva sećanje na košarkaškog velikana i koji okuplja buduće zvezde naše košarke, traje od 13. do 15. januara, u organizaciji Udruženja „Mini basket Srbija“ pri Košarkaškom savezu Srbije, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije NIS.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Zoran Gajić, ministar omladine i sporta Republike Srbije, Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, Rade Georgievski, predsednik Udruženja „Mini basket Srbija“, kao i drugi gosti i verni navijači.

„Draga deco, poštovani ljubitelji košarke, treneri, sportski radnici, pre svega srećna vam Nova godina i božićni praznici. Deco, vama želim od srca da što više vas zauzme mesto u reprezentacijama Srbije jednog dana, kako pionirskim, kadetskim, juniorskim, tako i seniorskim, i da nam donesete što više medalja. Da biste to ostvarili morate sada da se lepo zabavljate i da vam bude što lepše u svakodnevnoj igri. Živela Srbija, srećno!“, rekao je Zoran Gajić, ministar omladine i sporta Republike Srbije.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a, naveo je da je slogan kompanije „Budućnost na delu“, a da su budućnost naša deca.

„Oni su najbolje što imamo za budućnost ove zemlje i naše kompanije i podrška njima je naše strateško opredeljenje. Mi ne podržavamo samo dečiji sport već i obrazovanje i to su vrednosti za koje se zalažemo i od kojih nećemo odustati“, naveo je Smirnov, kome je ovom prilikom uručena i zahvalnica Udruženja „Mini basket Srbija“.

Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, poželeo je najmlađim sportistima da se zabavljaju, igraju i druže, a Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, istakao je da je imao sreću da trenira i Rajka Žižića, čije ime nosi ovaj memorijalni turnir.

Više od 150 ekipa i skoro 2500 dece iz Srbije i regiona za tri dana turnira odigraće oko 300 utakmica na šest postavljenih terena, na koševima visine 2,60 m i 2,75 m i loptama broj „4“ i “5”, kao i na jednom terenu sa veštačkom travoma. Na jednom od terena će se igrati i „Košarkica“ sa teleskop koševima. Devojčice i dečaci podeljeni su u tri godišta: 2013. i mlađi, 2014. i mlađi, 2015. i mlađi i stižu iz svih delova Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Prilikom svečanog otvaranja festivala, pehari su uručeni svakom timu, a medalje su podeljene svim učesnicima manifestacije, čime je svako od njih nagrađen za timski duh i fer-plej.

Za vreme festivala biće organizovan i seminar za trenere pod nazivom „Od minibasketa do košarke“, kao i predavanja za uzrasne kategorije rada sa najmlađima.

Kompanija NIS u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije već desetu godinu pruža podršku organizaciji projekta „Mini basket Srbija“ i održavanju mini basket turnira širom naše zemlje. U skladu sa sloganom „Budućnost na delu“, NIS konstantno ulaže u razvoj sporta i mladih talenata, promoviše sportski duh i zdrav način života. NIS je višegodišnji partner i Košarkaškog saveza Srbije i Košarkaškog kluba „Partizan“.