Karavan prijateljstva na putu svile u Novom Sadu

27

Na Trgu Slobode u Novom Sadu, sinoć je održana manifestacija „Karavan prijateljstva na putu svile“ koja je organizovana u okviru proslave kineske Nove godine. Manifestaciju su svečano otvorili, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ministar savetnik u ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji, Tiano Jišuo i direktor Instituta za pojas i put, Bojan Lalić.

Novi Sad je jedan od pet gradova u Srbiji, u kojima se organizuje velika svečanost povodom proslave kineske Nove godine. Nakon Beograda, Bora, Smedereva i Niša „Karavan prijateljstva na putu svile“ stigao je i u Novi Sad. Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, koji je prisustvovao svečanom otvaranju ove manifestacije, izrazio je nadu da će čelično prijateljstvo naroda Srbije i Kine biti još snažnije u godinama ispred nas.

U Novom Sadu, na Trgu Slobode, sinoć je bio i ministar savetnik u ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji, Tiano Jišuo a manifestaciji povodom proslave kineske Nove godine, prisustvovao je i predsednik Instituta pojas i put, Bojan Lalić.

Na postavljenim štandovima na Trgu Slobode, pripremala su se tradicionalna kineska jela, tako da su posetioci ove manifestacije mogli da probaju kineske specijalitete, kao i specijalitete iz nekoliko zemalja „Pojasa i puta svile“, odnosno italijansku, grčku i našu domaću, dakle, srpsku kuhinju, a sav prihod od prodaje hrane namenjen je za Crveni krst Novog Sada. Manifestaciju „Karavan prijateljstva na putu svile“ zajednički su organizovali, Vlada Srbije, ambasada Kine u Beogradu i Insititut za pojas i put. U okviru svečnog otvaranja gosti iz Kine, priredili su prigodan program u skladu sa njihovom tradicijom i običajima, a na kraju je upriličen  i spektakularan vatromet.