NIS:  Festival nauke od 4. DO 6. maja na Beogradskom sajmu

181

Pod sloganom „Novo doba“, šesnaesti po redu Festival nauke održaće se od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu. Ovaj najveći naučni događaj u Jugoistočnoj Evropi se više od deset godina održava uz podršku kompanije NIS.

Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će predstaviti više od 170 naučnih programa. Tema festivala je novo doba koje nam je ubrzano došlo usled pandemije i koje ukazuje na promene koje su se dogodile i koje su uticale na percepciju sveta oko nas, a najviše na percepciju nauke i naučnih dostignuća.

Program festivala predstavljen je u Arboretumu Šumarskog fakulteta.

Ana Petrović, direktorka Festivala nauke, istakla je zadovoljstvo zbog povratka festivala u originalni format: „Ovo je veliki test, kako za nas organizatore, tako i za učesnike. Vraćamo se posle skoro tri godine pauze. Poruka roditeljima je da dovedu decu na najpametnije mesto u gradu, jer ko zna kakav talenat otkriju zahvaljujući direktnom susretu sa naukom. Poruka za prosvetne radnike je da će na jednom mestu deca videti i naučiti više nego na časovima, a to će njima olakšati dalju nastavu. Poruka za decu i mlade je: dođite, obećavamo odličnu zabavu!“

 „Energija koja pokreće“ naziv je postavke kojom se kompanija NIS predstavlja na Festivalu nauke u hali 3 Beogradskog sajma. Specijalno kreirana postavka prikazaće naftnu industriju kao integralni deo novog doba, sprovešće posetioce kroz virtuelnu realnost istraživanja i proizvodnje nafte i predstaviće način na koji se sirova nafta transformiše u izvor energije. Posetioci postavke moći će da se upoznaju i sa inovacionim tehnologijama, poput dronova, koji se danas koriste u naftnoj industriji.

„NIS je uz Festival nauke više od deset godina. Mi nismo samo pokrovitelj festivala, već i dugogodišnji prijatelj i strateški partner ove najznačajnije naučne manifestacije u našoj zemlji. Kao kompanija koja u fokus svog društveno odgovornog poslovanja stavlja profesionalno usavršavanje mladih, obrazovanje i korišćenje savremenih tehnologija i inovacija, cilj NIS-a je da doprinese popularizaciji nauke među mladima. Naše društveno odgovorne aktivnosti realizujemo pod sloganom „Budućnost na delu“, jer je ulaganje u nauku i u mlade ulaganje u budućnost“, rekao je Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću NIS-a.

U Zoni interaktivnih postavki predstaviće se domaće naučne i obrazovne institucije. Ovaj programski segment namenjen je publici svih uzrasta, posebno onima koji žele da iskuse naučna dostignuća iz prve ruke. Naučno-fantastična bina donosi atraktivan nastup domaćih naučnika i gostiju iz Francuske, Švedske, Estonije, Češke i Slovenije. U zoni Ekspertinejdžeri mladi naučnici i ambasadori nauke iz Srbije predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih i vannastavnih aktivnosti kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije. Mala zona posvećena je deci uzrasta od pete do jedanaeste godine i obuhvatiće devet postavki iz Srbije, Austrije i Švedske – od programiranja za najmlađe do naučne kuhinje i jednostavnih eksperimenata iz fizike i hemije.