Predsednik Vučić u Sokobanji započeo posetu Zaječarskom okrugu

38

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obilazak Zaječarskog okruga posetom Sokobanji, gde će obići štandove, upoznati se sa turističkom ponudom i lokalnim proizvodima i obratiti se građanima sa letnje pozornice „Vrelo“.

– Na nama je da uradimo što više možemo. prvo isključenje kod Rutevca da skratimo za pola sata. Za to imamo projekat, koštaće više od 12 miliona evra… Da sam tražio 12 dinara da podelite, rekli biste da sam došao da vas pljačkam – našalio se Vučić.

To je strašno važno za Sokobanju, napomenuo je Vučić, dodajući da će se za par meseci videti mašine koje će da rade i grade.

– Obilaznicu moramo da pravimo i moramo da uradimo. Vodu ćemo odmah početi da radimo, mora da se reši tih 15 miliona evra – rekao je predsednik.

– Pola pvakvih ulaganja u Sokobanju nije bilo decenijama. To ćemo moći da uradimo, i srećan sam što vidim deo medicinskog osoblja… Mi ćemo pre kraja godine posebno povećati primanja sestrama i lekarima, jer rade užasno odgovoran i težak posao. Pored opšteg povećanja, imaćemo dodatna povećanja, da budete ovde, uz našu decu, i da možete pristojno da živite od našeg rada – priča Vučić.

Kako je istakao, prvo se pomagalo vojsci, a sada su na redu lekari koji imaju najteži, rudarski posao, samo ga nikada nismo dovoljno poštovali.

– Rudari iz resavice znaju koliko je puta traženo da se ukine rudnik, a ja sam bio taj koji se tome suprotstavio, jer sam znao d aće nam rudnik biti potreban. I kada su štrajkpvali i tražili da se ukine ugalj, ja sma rekao da ćčemo raditi na povećanju obnovljivih elemenata energije. Morate da razmišljate… Znamo koji je najteži mogući posao na kugli zemaljskoj. Ponosan sam na to što smo tu vrstu pritisaka odbacili, da kako tako sačuvamo posao, i nadam se d aće uskoro biti rešeno i sa podzemnom ekspoloatacijom – rekao je Vučić.

Skretanje kod Rutovca će da smanji oko pola sata puta, što će mnogo činiti za Sokobanju, rekao je predsednik, dodajući d aće to biti najkraći put do Stare Planine.

Naša zemlja nije u lakokoj situaciji. Danas je Kurti doneo odluku, samo posle nekoliko dana od lažnih izbora, da otvore most koji je bio brana i čuvar naših interesa, ne bi li Albanci iz Južne, preuzeli i Severnu Mitrovicu. zašto ovaj čovek to radi, pa da bi pričao d ane želi geto, nego otvorene gradove, baš kao i zapad. Jedini cilj je da otera ljude. Mi hoćemo da sačuvamo mir, daćemo sve od sebe da nikada više nijedna majka, supruga, baka ne razmišlja o tome koga će da šalje u rat. Mi poručujemo „nemojte da sanjate da ćete uspeti u namerama da ćete proterati Srbe sa bilo kog dela Kosova“. Za nas je važno da Srbiju razvijamo, i sada kada sam došao i rekao, videli ste put kao pista, i mnogo ih je, i sve to košta. Nama je potrebno da radimo, dovodimo fabrike, dovedemo investitora u zaječar, i to moramo pod hitno – kaže Vučić.

Kako je objasnio, Srbija mora da nastavi da radi na bruto rastu domaćih proizvoda.

– Moramo da stižemo Evropu. Rekli su pre neki dan da ćemo 2070. stići do napretka, a ja mislim d aće to biti za samo 27. godina, jer smo zaostajali 300 i 500 godina. Ne kažu oni da će biti veća razlika u bogatstvu, već kažu d aćemo mi siromašni tek tada da ih stignemo. Pokazali smo da sami svoju zemlju možemo da izvučemo iz krize – kaže Vučić.

Predsednik Srbije naveo je potom da poziva sve ljude da rade na napretku Srbije, jer će nam samim tim, svima biti bolje.

– Srbija je danas jedna od retkih zemalja koja ima svoju politiku, a u poslednjih nekoliko dana, pritisci su krenuli sa svih strana. Dok sam predsednik, Srbija neće ni u NATO, niti bilo koji vojni blok, i svoju slobodu će sama da brani! – nastavlja Vučić.

Neke linije moraju da postoje, i zato ćemo sami da branimo ljude, nebo i državu, rekao je Vučić.

– Veliko hvala jer ste uvek razumeli državu. Kod nas Srba je uvek sve drugo važnije od države. Uvek smo svačije interese pretpostavljali interesima države, a danas, čini mi se, imamo zdravu državu. Znam da znate kada kažem da slede povećanja. To smo morali 2014. da sredimo, kada smo radili teške reforme, i zato nikada više državu ne smemo da dovedemo u te situacije. Da uvek imamo stabilan dinar, dovoljno para u budžetu, a za to treba vaša posvećenost, rad i trud. Veskrajno hvala na veličanstvenom dočeku! – zaključio je Vučić na kraju obraćanja.

Predsednik Aleksandar Vučić je na samom početku posete, imao priliku da se upozna sa domaćim proizvodima koje nudi Sokobanja, gde je takođe, u razgovoru sa meštanima razgovarao o problemima sa kojima se Zaječarski okrug suočava.

– Moramo da pojačamo vaučere, nisam znao da je Sokobanja posle Beograda imala najviše poseta prošle godine – rekao je predsednik.

Predsednik je u razgovoru sa meštanima, imao priliku da se upozna sa bogatstvima koje Sokobanja nudi, ističući da na koji god sajam da ode, obavezno obuđe štandove Sokobanje.

– Šta je za vads najvažnije, koji imate objekte? Obilaznica, putevi, šta već? – pitao je predsednik.

– Sve što ste naveli – rekla je jedna od meštanki, dodajući da je dosta gostiju koji dolaze iz Beograda, Novog Sada, te da je put od presudnog značaja.

– Preskup je predračun za obilaznicu, ali suštinski to moramo da uradimo. Vodu možemo da rešimo, to je do 15 miliona evra… Onda je za Sokobanju sve drugačije, ako izlazi na auto-put – naveo je predsednik Srbije.

Programom posete predviđen je Obilazak štandova sa lokalnim proizvodima i obraćanje predsednika na letnjoj pozornici Vrelo u Sokobanji, sapštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić će zatim na Rtnju obići završne radove na proširenju kapaciteta hotela Ramonda .

U Knjaževcu je predviđen obilazak plantaže i razgovor sa voćarima , kao i obilazak fabrike za proizvodnju nameštaja Mobi i razgovor sa građanima.

Predsednik će u Svrligu obići destileriju Blagojević.