U Krušedolu, Sremskim Karlovcima i Pančevu položeni venci povodom 175 godina od Majske skupštine

33

Povodom obeležavanja 175-godišnjice Majske skupštine, na kojoj je 1848. godine u Sremskim Karlovcima doneta odluka o proglašenju Srpske Vojvodine, potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević položili su, u ime Pokrajinske vlade, venac na grob vojvode Stevana Šupljikca u manastiru Krušedolu, a potom i kod spomen-ploče na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, posvećene proglašenju Srpske Vojvodine.


Na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu u Pančevu venac je, takođe u ime Pokrajinske vlade, položio pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.


Pre 175 godina, tokom Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, proglašena je Srpska Vojvodina, kao autonomna srpska jedinica na prostoru tadašnje Austrougarske.
To je bio izuzetno važan trenutak u istoriji srpskog naroda, koji mu je doneo prve zvanične predstavnike u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji. Mitropolot Josif Rajačić je tada proglašen za patrijarha, a graničarski pukovnik Stevan Šupljikac za srpskog vojvodu.
Na Skupštini su istaknuti zahtevi Srba u Austriji, odnosno na prostoru južne Ugarske, za autonomni politički i kulturni razvoj.


Tada proglašena Srpska Vojvodina obuhvatala je Srem, Vojnu granicu u Sremu, Baranju i Bačku s Bečejskim i Šajkaškim okrugom, i Banat sa Vojnom granicom, uključujući i Velikokikindski distrikt.
U ime Vlade Republike Srbije, venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.


„Odlukama Velike majske skupštine, koja je održana u zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, srpski narod je postavio temelje svom političkom delovanju u tadašnjoj Habzburškoj, a potom Austrougarskoj monarhiji“, rekao je ministar Selaković, istakavši da je naš narod tada uzdigao svoga mitropolita u rang patrijarha, izabrao prvog vojvodu kao vrhovnog poglavara svetovne vlasti i doneo ozbiljne odluke kojima je formirao organe vlasti na teritoriji Srpske Vojvodine.