Svečana akademija povodom obeležavanja godišnjice Majske skupštine

29

Svečana akademija povodom obeležavanja godišnjice Majske skupštine upriličena je u holu Pokrajinske vlade. Ovom prilikom prisutnima su se obratili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije. 

Pre 175 godina, tokom Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, proglašena je Srpska Vojvodina, kao autonomna srpska jedinica na prostoru tadašnje Austrougarske. Ovim povodom održana je svečana akademija na kojoj su dodeljena dva važna pokrajinska priznanja.  

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ za 2022. godinu je prof. dr Slobodan B. Marković, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. 

Galerija slika „Sava Šumanović“ iz Šida je ovogodišnji dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“.  

Na sednici Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, održanoj 10. maja ove godine, usvojen je predlog da se obeležavanje Majske skupštine uvrsti u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.