Dodeljene nagrade u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“

41

U Pokrajinskoj vladi danas su dodeljene nagrade predstavnicima 54 najbolje vaspitno-obrazovne ustanove u našoj pokrajini, u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ za koji je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine ove godine izdvojio tri miliona dinara.

U ovom četrnaestogodišnjem projektu koji je pokrenut sa ciljem da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini, učestvuje ukupno devet partnera čiji su predstavnici dodelili nagrade najuspešnijim ovogodišnjim učesnicima.

Reč je o šest sekretarijata Pokrajinske vlade – Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Sekretarijatu za privredu i turizam i Sekretarijatu za sport i omladinu, kao i o predstavnicima Grada Novog Sada – Gradske uprave za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodinašumeˮ i Pokretu gorana Vojvodine.

Koordinator ovog programa i podsekretar Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak istakla je u ime resornog sekretarijata, koji je nosilac ovog projekta, izuzetno zadovoljstvo zbog načina na koji vaspitno-obrazovne ustanove već dugi niz godina deluju u okviru ovog programa.

U školskoj 2022/2023. godini nagrađene su ukupno 54 vaspitno-obrazovne ustanove, sa teritorije 26 gradova, odnosno opština: Alibunara, Bačke Topole, Bačke Palanke, Beočina, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Inđije, Iriga, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Kule, Novog Sada, Odžaka, Pančeva, Pećinaca, Rume, Sečnja, Sente, Srbobrana, Sremskih Karlovaca, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice i Titela.

Nagrade su sledeće: jednodnevni izlet u zaštićenim područjima u Vojvodini (NP „Fruška gora“ i SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“, obilazak Stražilova, Sremskih Karlovaca, vožnja turističkim brodom katamaranom po Dunavu i seminar za nastavnike, koje realizuje Pokret gorana Vojvodine sredstvima pokrajinskih sekretarijata koji su partneri u programu.

Pokret gorana Vojvodine ove godine će ugostiti 31 vaspitno-obrazovnu ustanovu i organizovati seminar za nagrađene. Javno preduzeće „Vojvodinašume“ nagrađuje 16 vaspitno-obrazovnih ustanova, koje će imati priliku da posete zaštićena područja kojima to preduzeće upravlja. Grad Novi Sad obezbeđuje literaturu za sve nagrađene škole i čini da školska dvorišta budu još zelenija. Ove godine, nagrada ozelenjavanja dodeljuje se za sedam vaspitno-obrazovnih ustanova sa teritorije Novog Sada.