Gašić: MUP i Srbija će zauvek pamtiti heroje sa Kosova

50

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je na ceremoniji otkrivanja spomen-ploče novim kosovskim junacima u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, da će Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Republika Srbija, zauvek pamtiti svoje heroje koji izgubili živote tokom bombardovanja od strane NATO.

„Nije slučajno što će upravo ovde, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, biti čuvane spomen-ploče na kojima su imena 1.139 pripadnika vojske i policije Srbije, koji su u periodu od 1998. do 2003. godine, u slavu i za slobodu otadžbine položili ono najvrednije – svoje živote. Usudili su se oni, koji su pogazili međunarodno pravo, pravednost, moral i svaki ljudski kodeks, a pokušali da slome i srpsko dostojanstvo, da na dan praznika našeg velikog sveca, 12. maja 1999, bombama zaspu prelepo i prkosno Duvanište. Svojom pravednom i moćnom rukom, zaštitio ih je Sveti Vasilije i niko nije stradao, a u znak zahvalnosti meštana, u njegovu čast, izgrađen je ovaj hram“, poručio je ministar Gašić prilikom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

Kako je istakao ministar Gašić, srpski heroji su zaslužili da se sa zahvalnošću sećamo njihovih podviga i stradanja.

„Zato nije slučajno da uspomena na hrabrost, čojstvo i junaštvo srpskih heroja, neizbrisivo bude sačuvana baš u ovom hramu. Zaslužili su naši heroji, naši vitezovi, da svako od 1.139 imena glasno izgovorimo“, rekao je ministar Gašić, dodavši da je obaveza našeg naroda da buduća pokolenja učimo vrednostima koje su nam oni ostavili kao što su su hrabrost, odanost, solidarnost, nesebičnost, zajedništvo, jer se i na taj način čuva bezbednost naše Srbije, sigurnost naših građana i spokojno detinjstvo dece. 

„Tokom godina nepravde koja je nad našom zemljom sprovođena, pokazali su nam naši junaci kako se brani sloboda. Bili su čelični zid u odbrani i očuvanju mira i stabilnosti naše zemlje i bezbednosti svih građana. Zato je i naša država, predvođena predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem,  veoma posvećena politici mira i stabilnosti bez koje nema ni napretka ni preporoda, a ni slobode. Hrabro idemo u napred!“, naglasio je ministar Gašić, poručivši da naša država iako nije teritorijalno velika, da ima veliko nacionalni ponos i dostojanstvo.

„Neka Bog blagoslovi i čuva građane Srbije! Živela Srbija!“, poručio je ministar Gašić.

Ceremoniji otkrivanja spomen-ploče prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i vladika niški Arsenije.