Gradonačelnik Milan Đurić za Dnevnik o protestu na Filozofskom fakultetu zbog izjava Dinka Gruhonjića: Studenti razumeli šta znači veličanje nacizma i fašizma.

32

Foto: Dnevnik.rs
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić oglasio za Dnevnik se povodom studenata koji su blokirali Filozofski fakultetu u Novom Sadu tražeći ostavku profesora Dinka Gruhonjića zbog, kako kažu, govora mržnje.
„Nemam problem da kažem svoj stav o svim temama. Procenite sami da li je akademski to što studenati blokiraju Filozofski fakultet, u znak protesta protiv govora mržnje profesora Dinka Gruhonjića. Procenite i kakve je poruke poslao profesor žurnalistike Dinko Gruhonjić u Dubrovniku, gde je rekao da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma?“, naveo je Đurić.

Kaže da ne osporavam da je demokratsko pravo Dinka Gruhonjića da govori gde god i šta god hoće.

„Ali, nije demokratsko pravo i sloboda govora da veličate ustaške zločince i da to pričate kroz osmeh. I da sutra učite studente. Da li ih tome uči? Da li je Gruhonjić mislio na studente kojima predaje i na to kako bi njegove poruke uticale na njih? A očigledno je da su i oni to razumeli kao govor mržnje, i kao veličanje nacizma i fašizma u 21. veku. I to niko ne može da im ospori, da izraze svoje neprihvatanje takve politike koju zagovara njihov profesor“, kaže Đurić .